הסכם גירושין טוב ייתן לכם כמה שיותר שקט נפשי, ולכמה שיותר שנים. לכן, ככל הניתן, כדאי לצפות סיטואציות עתידיות שיכולות לעורר מחלוקות, ולקבוע כבר כעת כיצד תפעלו בסיטואציות אלה, או כיצד תבחרו לפתור אותן. הנקודות החשובות שכדאי להתייחס אליהן בהסכם:
חלוקת אחריות כלכלית כלפי הילדים (מזונות)
משום שהחיים הם דינמיים ויכולים להביא איתם שינויים מהבחינה הכלכלית, חשוב להתייחס מראש לשינויים אפשריים ולקבל החלטה אילו נסיבות עשויות להביא לשינוי סכום המזונות, או חלוקת אחרת של האחריות הכלכלית שקבעתם ביניכם. כאן כדאי להתייחס לסוגיות הבאות כגון:
שיפור במצב הכלכלי של אחד הצדדים – האם יביא לשינוי, ואם כן מהו השיפור הנדרש כדי שתדונו מחדש במצב.
הרעה זמנית במצב הכלכלי של אחד הצדדים – האם יביא לשינוי זמני, ואם כן כיצד תנהגו. האם מישהו מכם יוותר על סכום המזונות לתקופה מסוימת, או שמדובר בחוב שנדחה עד למועד השיפור במצב.
הרעה קבועה במצב הכלכלי – מהי ההרעה הנדרשת כדי שתדונו מחדש בסכום המזונות או באופן החלוקה.
הפחתת שכר מרצון (למשל במקרה של שינוי קריירה) – ברוב המקרים אי מיצוי כושר השתכרות מרצון לא יביא לשינוי בסכומים שכל אחד מכם התחייב לגביו, כדאי לציין זאת בהסכם.
שינויים בזמני השהות עם הילדים – האם שינוי בזמני השהות עם הילדים יביא לדיון מחודש באחריות הכלכלית ביניכם, ואם כן, מהו השינוי הנדרש. כמו כן, אילו שינויים לא יביאו לדיון מחדש.
הולדה של ילדים נוספים – האם הולדה של ילדים נוספים תביא להפחתה בדמי המזונות המשולמים, ואם כן באילו נסיבות.
מעבר למגורים עם בן/בת זוג חדשים – האם מעבר למגורים עם בני זוג חדשים יביא להפחתה בסכום המדור, ככל שמשולם. אם כן, באיזה שיעור.
סוגיות הנוגעות לילדים
מאחר ואתם עדיין הורים במשותף, וכל אחד מכם האפוטרופוס החוקי על ילדיכם, תצטרכו להמשיך ולקבל החלטות משמעויות ביחד, בכל הנוגע לילדים. כאן כדאי להתייחס לסוגיות הבאות:
זרם חינוכי – מהו הזרם החינוכי שתרצו שילדיכם יתחנכו בו, ואם מישהו מכם חושב שיש לשנות מהזרם החינוכי (למשל להעביר לבית ספר דמוקרטי), כיצד תקבלו החלטות על כך.
מקום מגורים - יכול להתייחס לארץ או אפילו ליישוב ספציפי. אם הילדים צעירים, כדאי לכלול מנגנון לקבל החלטות על אופן שינוי מקום המגורים.
החלטות חינוכיות - כגון שמירה על אורח חיים דתי/חילוני, דמי כיס, הרגלי אכילה, שינה וצפייה בטלוויזיה. כאן כדאי לחשוב עד כמה אתם מסכימים על נושאים אלה, ובאיזו מידה תעדיפו לאפשר לכל אחד מכם לקיים את ההורות שלו כפי שהוא תופס אותה, כאשר הילדים אצלו.
קבלת החלטות רפואיות (כגון חיסונים, טיפולים רגשיים)
שינויים כגון עגילים, צביעת שיער וקעקועים - האם במקרה זה למשל יש צורך לקבל את הסכמת שני ההורים, או שהורה אחד יכול להתיר זאת לילד על דעת עצמו.
שינויים בזמני השהות עם הילדים לפי רצונם – כיצד תנהגו אם הילדים יבקשו לסטות מזמני השהות שאתם קבעתם ויעדיפו הסדרים אחרים.
לא תמיד אפשר לצפות מראש את כל האפשרויות, אבל תוכלו להסכים על מנגנונים מחייבים לפתרון המחלוקת, למשל מנגנון בו יש חובה להתייעץ עם איש מקצוע רלוונטי בתחום לפני פנייה לערכאות. בכדי לחזק את המנגנון, ניתן לקבוע כי צד שמסרב לפנות לאיש מקצוע יחוייב בתשלום קנס לצד השני.
המשך החיים כהורים בנפרד
מאחר ונפרדתם כדי שיהיה לכם טוב יותר, ההנחה והתקווה היא שתזכו בהמשך לאהבה חדשה ומשמעותית. פרק ב', כולל בן/בת זוג חדשים, לפעמים גם עם ילדיהם שלהם, אפשרות למעבר מגורים משותפים והבאת ילדים משותפים, יכול להשפיע על כל המשפחה הקיימת שלכם.
כדי ששניכם תוכלו להמשיך במערכות יחסים נוספות, כדאי להתייחס מראש לכמה סוגיות שיכולות להשפיע על הילדים שלכם ועל המשפחה הקיימת:
היכרות של הילדים עם בני זוג חדשים – למשל, באיזה שלב של הקשר הזוגי תיעשה ההיכרות עם בן הזוג החדש. האם תרצו להכיר את בני הזוג החדשים לפני שהם פוגשים את הילדים, או שמספיק שהצד השני יידע אתכם מראש על כך שמפגש זה עתיד להתקיים.
הסכמות בעניין מגורים משותפים עם בן/בת זוג חדשים – מעבר למגורים עם בן/בת בפרק ב' משפיע על כל המשפחה, בוודאי על הילדים. כדאי לחשוב מראש מה עשוי להיות חשוב לכם בנסיבות כאלה. למשל, להבטיח שלכל אחד מהילדים הקיימים יהיה חדש משלו. לבקש כי המעבר למגורים משותפים ילווה בהדרכת הורים משותפת וכדומה. יחד עם זאת, מומלץ שלא להיכנס להוראות בנוגע לניהול הבית, כגון מעורבות של בני הזוג בחינוך הילדים וכדומה, שכן הוראות אלה אינן ניתנות לאכיפה ממילא והן עלולות ליצור מתח לא רק בין הצדדים, אלא גם בינם לבין בני הזוג החדשים.
מגבלות על מעבר דירה של ההורים מבחינת רדיוס ומשך הזמן שבו תחול המגבלה – כדאי לדעת מראש האם יש היתכנות למעבר דירה עם בן/בת הזוג החדשים מחוץ לאיזור המגורים של הילדים. זאת דווקא כדי לסייע לכם בקשרים החדשים שלכם, ולמנוע ריבים ומתיחויות עם ההורה השני.
מנגנונים כלליים לפתרון מחלוקות
רצוי שההסכם יכלול מנגנונים לפתרון מחלוקות, כדי לחסוך מהצדדים את הפניה לערכאות. כאן אפשר לשים לב לכמה רעיונות, ולראות מה מתאים עבורכם:
מנגנונים ספציפיים - המגנונים יכולים להיות ספציפיים, למשל החלטה שבכל מחלוקת בעניין רפואי של הילדים יכריע רופא הילדים או רופא מקצועי רלוונטי, או שבכל עניין של זמני שהייה יכריע פסיכולוג ילדים מוסכם על ההורים.
מנגנונים כלליים - אפשר גם לכלול הסכמה כללית, שבכל מחלוקת שהצדדים לא הצליחו לפתור בעצמם, הם יפנו לאיש מקצוע רלוונטי ו/או להליכי גישור.
זהות איש המקצוע - אם אתם מסכימים כי איש מקצוע יכריע במחלוקת, חשוב לציין שיש לבחור באיש מקצוע שזהותו מקובלת על שני הצדדים.
סנקציה על הפרת מנגנון מוסכם - מומלץ גם לשקול סנקציה כספית אם הצד השני יסרב לפעול לפי ההתחייבות, ולא יסכים לפנות לאיש מקצוע. הסנקציה צריכה להיות משמעותית, אך לא בלתי סבירה, וזאת כדי שבית המשפט יאשר אותה במועד אישור ההסכם.
נכון שלא כל הנסיבות צפויות מראש. החיים דינמיים, משתנים ומי כמוכם יודעים שהם לא מפסיקים להפתיע. ועדיין כדאי להקדיש מחשבה לתרחישים עתידיים סבירים, בוודאי כאלה המשמעותיים עבורכם, ולראות כיצד יהיה נכון עבורכם להתמודד איתם באופן הטוב ביותר. היערכות מראש עשויה למנוע מחלוקות ולהבטיח כי ההסכם שהגעתם אליו אכן מעניק לכם שקט וודאות לשנים רבות.
Comments