top of page

הסכם ממון

לקבל ביחד החלטות על החיים המשותפים

הסכם ממון ידיים מחזיקות צנצנת כסף_edited.jpg

הסכם ממון – לא מה שחשבתם

להסכם ממון יצא שם "לא רומנטי", אבל הגישה שאני מקדמת רואה בהסכם ממון כחלק מההחלטות שאנחנו עושים בחיים המשותפים שלנו – בדיוק כמו השאלה איפה נגור וכמה ילדים יהיו לנו. הסכם ממון טוב מהווה מפגש של רצונות, ערכים ורגשות, ונועד כדי להבטיח לכל אחד מבני הזוג את הוודאות והבטחון שמגיעים לו בקשר.

 

בעמוד הזה תמצאו מדריכים שונים בנושא הסכם ממון, שיתנו לכם את המידע לקראת תהליך עריכת הסכם הממון שלכם, בדרך ליצירת החיים המשותפים כפי שאתם רוצים שהם יהיו.

מהו הסכם ממון או הסכם חיים משותפים

באופן כללי הסכם ממון( או הסכם חיים משותפים לידועים בציבור) נועד כדי לקבוע הסדרים רכושיים אחרים מאלה שחלים על בני הזוג, או כדי לבחור מראש אופן חלוקה של נכסים משותפים קיימים, כדי לחסוך קשיים אם בני הזוג נפרדים. היום אפשר לראות שהחלק של החיים המשותפים בהסכם ממון תופס תאוצה, וזוגות רבים יותר מבקשים לערוך ,בנוסף לחלק הרכושי, גם "אמנה זוגית" שמתייחסת להיבטים הזוגיים והמשפחתיים שלהם. למשל אופן תקשורת וניהול משברים, חינוך הילדים והתנהלות כלכלית שוטפת.

מתי חשוב לנו לערוך הסכם ממון

בעיקר כשחשוב לנו לייצר ודאות, לשמור על מה שחשוב לנו ולוודא ששני בני הזוג לא יוצאים מקופחים מהקשר. לפעמים יש לנו הסכמה על שיתוף בנכסים, למשל כשמדובר בנכסים עסקיים כגון חברה, אבל חשוב לנו להבטיח שבמקרה של פרידה, החברה לא תינזק, ובן הזוג השני יוכל לקבל את חלקו בלי לכפות על בן הזוג נקיטת פעולות כלכליות דרסטיות כגון מימוש החזקות או לקיחת הלוואות. לפעמים ההסכם חשוב בגלל המשפחה, כשהמשפחה מעניקה מתנה או נכס וחשוב לה שיישאר רק למי שנתנה אותו. או כאשר אנחנו בפרק ב' ויש לנו צרכים ואינטרסים שונים, למשל לדאוג לילדים מנישואין קודמים.

האם הסכם ממון יכול להתייחס גם לילדים עתידיים

מאוד בזהירות. בית המשפט עשוי  שלא לאשר הסכמים שנוגעים לילדים שטרם נולדו, למשל בקשר למזונות. אבל ניתן להכניס הוראות שמצביעות על כוונת בני הזוג, הערכים והרצונות שלהם. זהו למעשה חלק מהאמנה הזוגית שניתן לערוך בהסכם, שנוגעת להיבטים משפחתיים שאינם רק ממוניים. כאשר מדובר בהתייחסות לילדים שטרם נולדו, יש חשיבות משמעותית לבחירת הניסוח, וכאן נמצאת החשיבות של מקצועיות עורך דין שמנסח ההסכם. בכל מקרה, צריך לזכור שבסופו של דבר, במקרה של מחלוקת שלא נפתרה בין בני הזוג, בית המשפט יחליט בהתאם לטובת הילד במקרה הספציפי.

איך נראה תהליך של עריכת הסכם ממון

הסכם ממון יכול להיות תהליך רגיש. בני הזוג מגיעים עם צרכים ורצונות משלהם, התהליך יכול לעורר רגשות רבים. אני מתייחסת לעריכת הסכם ממון כתהליך גישורי, במהלכו אנחנו משפרים את התקשורת סביב המחלוקות ביניכם, מזקקים את האמונות והערכים המשותפים, ונותנים מקום לצרכים שלכם, ביחד ולחוד. תהליך עריכת ההסכם הוא הזדמנות טובה לראות איך הזוגיות שלכם מתמודדת מול מחלוקות ואיך אתם מתייחסים לצרכים ולרצונות של כל אחד מכם. הרי יהיו פעמים רבות בחייכם המשותפים שתידרשו להתמודד עם שאלות לא פחות משמעותיות, ולצלוח אתגרים רבים ביחד. קחו את זה כהזדמנות לשפר את מערכת היחסים שלכם ולדעת שיש לכם את היכולת להתמודד עם הכל.

האם ההסכם חשוב רק למי שיש לו נכסים רבים

נהוג חשוב שההסכם חשוב רק למי שיש לו רכוש, אבל האמת היא שזה לא ככה. ההחלטות שנקבל בהסכם הממון יכולות להשפיע באופן מהותי על בן הזוג שמגיע עם רכוש מועט, כאשר החשש הוא דווקא שהחיים המשותפים יביאו להגדלת הפערים בין בני הזוג, ויחלישו את בן הזוג כלכלית עוד יותר. לכן, חשוב מאוד שבן הזוג שמגיע עם רכוש מועט יבין מה הצרכים והרצונות שלו בתוך הקשר, ויבטיח עבור עצמו ודאות ובטחון כלכלי לעתיד. תוכלו למצוא במדריכים שלי אפשרויות שונות לעשות זאת.

 

איך לדבר עם בן/בת הזוג על הסכם ממון

לא תמיד קל להעלות את הרצון הסכם מול בני הזוג. אם זה בגלל הסטיגמה על ההסכם, אם זה בגלל שיש לנו רצון שלא לשתף את בני הזוג בכל הרכוש שלנו.תעלו את הנושא ברגישות, תזכירו לבני הזוג שלכם שאתם אוהבים אותם וסומכים עליהם, ומבקשים לדבר איתם על מה שאתם זקוקים לו. תזכירו להם שהם חשובים לכם, וזאת ההזדמנות גם שלהם להביע את הצרכים שלהם, ואתם מבטיחים שתקשיבו ותעשו ביחד את כל המאמצים לוודא שההסכם ייתן מענה מלא לשניכם. זאת לא תהיה הפעם האחרונה בקשר ביניכם, שהצרכים והרצונות של אחד או אחת מכם עלולים לעורר אי נוחות אצל בני הזוג, ותצטרכו למצוא את הדרך המשותפת, בתוך הצרכים הנפרדים.

איך מאשרים הסכם ממון

הסכם ממון יכול להיות מאושר לפני הנישואין אצל נוטריון או בבתי המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני. לאחר הנישואין לא ניתן עוד לאשר את ההסכם בפני נוטריון ויש לאשר אותו בפני ערכאה שיפוטית מוסמכת. לגבי ידועים בציבור, אין חובה על פי חוק לאשר את ההסכם בפני גורם כלשהו וההסכם תקף בין בני הזוג מרגע חתימתו, אך לפעמים יש יתרון באישור ההסכם בפני ערכאה מוסכמת כדי לתת משנה תוקף להסכמות.

איך משנים הסכם ממון

הסכם ממון אפשר לשנות בהסכמה של שני הצדדים, או בהחלטה של בית המשפט, או לבטל אותו בהחלטה של בית המשפט אם יש נסיבות מיוחדות שמצדיקות. בדרך כלל עורכים הסכם ממון לפני מיסוד הקשר, והגיוני בהחלט שלאורך השנים דברים ישתנו וחלק מההסכמות שהגעתם אליהן בראשית הדרך כבר לא יתאימו. במקרה הזה, תעשו מה שאתם עושים בכל פעם שיש לכם אתגר או מחלוקת – תדברו ביניכם, תשמרו על תקשורת פתוחה, מתוך כוונה שלשניכם יהיה טוב בזוגיות שלכם.

מדריכים | הסכם ממון

שאלות ותשובות

המומחיות שלי

bottom of page