top of page

צוואה

להשאיר סדר ובהירות לאנשים
היקרים לנו

לבבות עם מטבעות - טוב גם להסכם ממון.jpg

מה חשוב לדעת על צוואה?

צוואה היא הפעולה האחרונה של אדם בעולם. רובנו מעדיפים להימנע מלחשוב על סיום חיינו, אבל צוואה מסודרת תבטיח שקט וסדר לאנשים היקרים לנו, תאפשר לנו להגשים את מה שרצינו עבורם ותמנע סכסוכי ירושה בתוך המשפחה. במקרים משפחתיים מורכבים (למשל גירושין או משפחות בפרק ב') החשיבות של צוואה אפילו גדולה יותר, וחשוב שתענה על הצרכים המדויקים שלכם.

 

בעמוד הזה תמצאו מדריכים שונים בנושא צוואה, שיתנו לכם מידע מקיף וטיפים לעריכת צוואה שתתאים לכם.  

עוד על צוואות

איך עורכים צוואה?

קיימות ארבע דרכים לערוך צוואה:

צוואה בכתב יד – מדובר בצוואה שהמצווה כותב בעצמו, בכתב ידו. על הצוואה להיות כתובה כולה בכתב ידו של המצווה (לא חלקה בכתב יד וחלקה מודפסת, למשל), ולכלול תאריך החתימה וחתימת המצווה. צוואה כזאת לא צריכה עדים במועד החתימה. למרות שעל פניו נראה שמדובר בהליך פשוט, מומלץ להימנע מעריכת צוואה זו אם ניתן. זאת משום שצוואה מסוג זה ניתנת לזיוף בקלות, ועלולה לכלול פגמים מהותיים שיביאו לפסילתה. בנוסף, משום שלא היה אף איש מקצוע או עד המעורב בעריכת הצוואה, יהיה קושי ממשי יותר להתחקות אחר רצונו ומצבו של המצווה, אם תוגש התנגדות לצוואה.

צוואה בעדים – צוואה בעדים היא צוואה בכתב יד או מודפסת, שנחתמת בנוכחות שני עדים, החותמים גם הם במעמד חתימת המצווה. הצוואה יכולה להיערך על ידי האדם המצווה עצמו, אך רצוי שתיערך על ידי עורך דין המבין בתחום. זאת כדי למנוע קיומם של פגמים בצוואה, וכדי לוודא כי אם תוגש התנגדות, יוכל עורך הדין שערך את הצוואה להעיד על מצבו ורצונו של המצווה ולוודא שצוואתו אכן תקויים.

צוואה בפני רשות – צוואה שנערכת בעל פה בפני שופט, נוטריון או דיין בבית הדין, מועלית על הכתב ונחתמת בפני נציג הרשות. בדרך כלל נערכת צוואה נוטריונית בפני עו"ד שהוא גם נוטריון והוא עורך את הצוואה. הצוואה תיערך בכתב, בדומה לצוואה בעדים, ותיחתם על ידי הנוטריון.

צוואה שכיב מרע –צוואה שאדם יכול לערוך בעל פה כשהוא מצוי במצב של גסיסה או כשהוא רואה את עצמו בנסיבות מוצדקות מול פני המוות. עריכת צוואה זאת מתבצעת כאשר המצווה מוסר בבעל פה את רצונו לשני עדים (אנשי רפואה, בני משפחה וכדומה), והם מעלים זאת על הכתב, ולאחר מכן עליהם להפקיד את המסמך הכתוב ברשם הירושה. ובניגוד לצוואות אחרות, שפוקעות אם המצווה ביטל אותן באחת הדרכים המקובלות, צוואת שכיב מרע פוקעת באופן אוטומטי, אם המצווה נותר בחיים למשך 30 ימים מהיום בו ערך את הצוואה.

האם כל אדם יכול לערוך צוואה?

חוק הירושה קובע שכל אדם רשאי לערוך צוואה, כל עוד הוא עומד בשלושה תנאים: הוא מעל גיל 18, הוא לא הוכרז פסול דין, והוא "מסוגל להבחין בטיבה של צוואה" במועד עריכת הצוואה.

מה המשמעות "מסוגל להבחין בטיבה של צוואה"? המשמעות היא שבעת עריכת הצוואה, האדם מבין שהוא עורך צוואה ומבין את המשמעויות של הדבר ואת תוצאות עריכת הצוואה. הוא צלול בדעתו, מודע להיקף הרכוש שלו ולזהות הגורמים להם הוא מוריש.

אם המוריש הוא אדם מבוגר או חו

לה קשה, מומלץ לקבל חוות דעת רפואית או פסיכו-גריאטרית התקפה ליום חתימת הצוואה, לפיה האדם כשיר לערוך צוואה.

אילו הסדרי ירושה אפשריים בצוואה?

אין חובה שההורשה תיעשה ישירות ליורש, וניתן לקבוע הסדרים שונים, בהתאם לרצון המצווה, למשל:

יורש אחר יורש - ההסדר של יורש אחר יורש משמעו שהיורש הראשון מקבל את חלקו, ולאחר פטירתו היורש השני יקבל את מה שנותר. אלא אם הצוואה קובעת אחרת, היורש הראשון חופשי לעשות במה שירש כראות עיניו. הוא יכול למכור את החלק שירש, לכלות אותו כליל, לתת אותו במתנה או כל דבר אחר. הדבר היחיד שנאסר עליו על פי חוק הוא לערוך צוואה שמגבילה או שוללת את זכותו של היורש השני לרשת לאחר פטירת היורש הראשון. בהסדר של יורש אחר יורש, צריך להקדיש מחשבה רבה לאופן ניהול העיזבון, ולבחון האם רוצים להגביל את יכולתו של היורש הראשון לפעול, עד כמה ובאיזה אופן.

יורש במקום יורש - יורש במקום יורש הוא הסדר אחר. במקרה זה הוראות הצוואה קובעות מי היורש, אך במקרה שאותו יורש לא יוכל לרשת את המצווה, יהיה יורש אחר תחתיו. מתי עלולים להתקיים מקרים בהם יידרש יורש חלופי: מדובר בשלושה מקרים עיקריים, בהם כאשר היורש הראשון נפטר לפני המוריש, כאשר היורש הראשון נמצא פסול מלרשת את המוריש או כאשר היורש הראשון הסתלק מחלקו בירושה, שלא לטובת בן זוגו, אחיו או ילדו של המוריש. בדרך כלל ההוראה השכיחה בצוואה המתייחסת לכך היא מצב בו מישהו מילדי המוריש לא יהיה בחיים, ואז המוריש מבקש להוריש את חלקו של אותו ילד או לילדיו שלו, או ליתר ילדי המוריש. אם היורש הראשון היה כשיר לרשת את חלקו ולא הסתלק מהצוואה כאמור, אין ליורש החליפי כל זכות בעיזבון.

האם ניתן להציב תנאים לירושה בצוואה?

המצווה רשאי להתנות הוראה מהוראות הצוואה בתנאים מתנאים שונים כראות עיניו, כל עוד הם חוקיים ואין בהם פגם מוסרי מהותי. תניה בלתי מוסרית יכולה להיות למשל, אדם המוריש לבנו דירה, בתנאי שהבן לעולם לא יביא ילדים לעולם. מנגד, אדם יכול להוריש סכום כסף לבנו, ולצוות שבכל שנה על הבן לתרום 10% מהסכום לארגון צדקה לפי ראות עיניו. בנוסף, אפשר לקבוע שרק בהתקיים תנאי מסוים אדם הופך ליורש, וכן שבהתקיים תנאי אחר הזכות של אדם לרשת מפסיקה.

תנאי מפסיק - תנאי מפסיק בצוואה משמעותו שכנקודת מוצא, היורש זכאי לקבל את הזכויות שלו לפי הצוואה באופן מיידי, אבל הוא עלול לאבד אותן, במלואן או בחלקן, בהתקיים נסיבות מסוימות. לרוב מדובר בהתקיימות של אירועים הקשורים ביורש עצמו, וביתר דיוק, בדרישה שהוא יעשה משהו או להימנע מלעשות משהו. למשל, אדם מוריש לבנו דירת מגורים. הוא יכול לקבוע שאם הבן יעזוב את הארץ למשך יותר משלוש שנים, הוא יחזיר את הדירה לעיזבון, או שהדירה תעבור לגורם אחר לפי מה שקבע המוריש. או מקרה בו ליורש זכות מגורים בדירת המוריש ללא תשלום, כאשר המוריש קובע כי זכות זאת תתבטל אם היורש יורשע בפשע.

תנאי מתלה - אם בתנאי מפסיק, נקודת המוצא היא כי היורש מקבל את זכויותיו באופן מיידי, הרי שבתנאי מתלה המצב שונה. תנאי מתלה בצוואה קובע כנקודת מוצא כי אם התקיים האירוע שנזכר בצוואה, אז תכנס הוראת הצוואה לתוקף והיורש יוכל להנות מזכויותיו לפיה. למשל, אדם הולך לעולמו כאשר בנו בן 18, וקובע תנאי מתלה בצוואה כי הבן יהיה זכאי לחלקו בירושה רק כשיגיע לגיל 24. ניתן לקבוע גם תנאים נוספים, כגון ירושה שתתקבל רק לאחר קבלת תואר ראשון או רק לאחר חתונה או הולדת ילדים.

צוואה רגילה או צוואה הדדית

צוואה הדדית היא צוואה שיכולים לערוך אותה רק בני זוג. העיקרון של צוואה הדדית הוא שכל אחד מבני הזוג עורך אותה בהתסמך על מה שבן הזוג השני הורה בצוואה שלו.

צוואות הדדית - לא חייבת להיות סימטרית

הצוואות לא צריכות להיות סימטריות, כלומר אין חובה שבני הזוג יכללו את אותן הוראות. בן זוג אחד יכול להוריש הכל לבן הזוג האחר, ואילו בן הזוג האחר יכול להוריש את הכל לעמותה המועדפת עליו. הרעיון הוא שבני הזוג יודעים מה יש בצוואות והם עורכים את הצוואה שלהם מתוך הסתמכות. לכן יש גם הגנות מיוחדות לשינוי של צוואה הדדית.

 

מגבלות על ביטול או שינוי צוואה הדדית

צוואה הדדית לא ניתנת לשינוי בחיי המצווה, אלא אם בן הזוג השני נתן לו הודעה בכתב והודיע לו על ביטול הצוואה, במקרה זה שתי הצוואות בטלות. לאחר חיי המצווה, בן הזוג הנותר יכול לשנות או לבטל את הצוואה רק אם הוא מחזיר לעיזבון את מה שהוא ירש על פיו.

אחת הבעיות עם צוואה הדדית היא הוראות קשיחות מדי שלא ניתנות לשינוי. למשל, אם בני הזוג קבעו להוריש את הרכוש זה לזו, ולאחר פטירתם הרכוש יועבר לילדיהם את הרכוש בחלקים שווים בין הילדים. אחד מבני הזוג נפטר, ובן הזוג השני ממשיך לחיות שנים רבות. בזמן הזה הילדים עוברים תהפוכות רבות. אחד מהם נעשה איש עסקים מצליח. אחד מהם קיבל עזרה כלכלית רבה מההורה במהלך חייו. לאחר נולד ילד בעל צרכים מיוחדים. בן הזוג שנותר בחיים מבקש במקרה זה שלא להוריש לילדים בחלקים שווים, אלא באופן שישקף את הצרכים השונים ביניהם, כדי ליצור שוויון מהותי בין הילדים. הבעיה היא שהוא לא יכול לעשות את זה.

 

בעיה נוספת בצוואה הדדית היא היעדר של הוראות נדרשות. למשל, בני הזוג שקבעו להוריש את הרכוש זה לזו ולאחר מכן לילדיהם המשותפים, אך לא קבעו מגבלות לפעולות בירושה. כך, לאחר פטירת אחד מהם, יכול בן הזוג שנותר בחיים למכור את הרכוש, לתת אותו במתנה או לבצע בו כל פעולה שלמעשה תכלה את ירושה הילדים. בכך סיכל בן הזוג את כוונת הצוואה. ככה שכדאי להכיר את היתרונות והחסרונות של המסמך הזה, ולהבין מה נכון עבורכם. להבין אילו הוראות מהצוואה מתאים שיחולו עליהן ההדדיות והקשיחות, ואילו הוראות כדאי שיאפשרו לכם את הגמישות הרצויה וההתאמה למצבי החיים המשתנים.

האם יש צורך בצוואה כאשר יש הסכם ממון?

בהחלט כן, והרבה פעמים צוואה היא הכרחית אפילו יותר מהסכם ממון. הסכם ממון קובע מה שייך לכל אחד מכם. כלומר, מה כל אחד מכם בכלל יכול להוריש, כי מן הסתם שאדם יכול להוריש רק את מה ששייך לו. לזה קוראים "היקף העיזבון". צוואה קובעת את אופן החלוקה של הנכסים שלכם בין היורשים, לזה קוראים "חלוקת העיזבון".

שמירה על ההפרדה הרכושית

למה זה כל כך קריטי, דווקא בפרק ב'? בגלל היחס שבין חוק יחסי ממון או הלכת השיתוף (אם אתם ידועים בציבור) לבין חוק הירושה. נגיד שלבת הזוג יש דירה על שמה, ובני הזוג מסכימים שהיא תישאר שלה בלבד, ועורכים הסכם ממון שאומר את זה. אם בת הזוג תלך לעולמה מבלי שערכה צוואה, נכנס לתוקף חוק הירושה. חוק הירושה אומר שבן הזוג יירש מחצית מהרכוש שלה, והמחצית שנותרה תתחלק בין הילדים שלה, שווה בשווה ביניכם.

 

כלומר, לאחר הפטירה, גם אם בני הזוג ערכו הסכם ממון, חצי מהדירה של אותה אישה תעבור לידיו של בן הזוג שלה, למרות שהיה ברור שהם לא התכוונו שזה יקרה. הדרך היחידה להבטיח שההפרדה הרכושית שקבעתם בחייכם תמשיך גם במקרה של פטירה, היא אך ורק בצוואה. שימו לב שכדאי כמה שיותר להימנע מהוראות "מעין צוואתיות" בהסכם ממון, כלומר הוראות שמעניקות זכויות לאחר פטירה, כי לא בטוח שהן יהיו תקפות בזמן אמת.

 

זכויות לאחר פטירה שאינן הוראות הורשה

עוד סיבה לעריכת צוואה היא כמו שאמרנו, כאשר יש דירה משותפת, או אפילו דירה שהיא רק של אחד מבני הזוג, אבל הוא רוצה להבטיח לבן הזוג הנותר זכויות שנוגעות לדירה, כגון אפשרות למכור אותה או להשכיר אותה? גם כאן, הדרך הטובה ביותר לעשות את זה היא באמצעות צוואה.

 

מזונות מן העיזבון

נקודה נוספת שיכולה להיות משמעותית היא במקרה שאחד מבני הזוג צריך עדיין לשלם מזונות. אם הוא נפטר, לגרושה יש אפשרות לקבל מזונות מהעיזבון, והזכות הזאת היא קודמת לזכות הירושה. כלומר, יכול להיות שמצב שבן הזוג ירצה להוריש כסף לבת הזוג הנוכחית, אבל יהיה לו חוב מזונות והגרושה תפנה לבית המשפט. בת הזוג הנוכחית יכולה למצוא את עצמה "עומדת בתור" לאחר שייפסקו המזונות לגרושה. אם יש ילד משותף זה יכול להיות אפילו יותר קריטי.

 

הפתרון יכול להיות לייחד בצוואה סכום או נכס שממנו ייגבו המזונות, אם תהיה חובה לשלם אותם. פתרון נוסף, שלא קשור דווקא לצוואה, הוא עריכה של פוליסת ביטוח למזונות. במקרה הזה הפוליסה תהיה כרוכה בתשלום פרמיה חודשית, לפי מספר השנים שנותר לתשלום המזונות וגובה המזונות.

 

מינוי נאמן לירושת הילדים שאינו ההורה השני

עוד סיבה לעריכת צוואה, ובמיוחד עבור הורים גרושים, היא כאשר אין אמון מספיק בין ההורים, ולא רוצים שההורה שנותר בחיים ינהל את כספי הירושה של הילדים, אלא מישהו אחר. במצב כזה אפשר להקים בצוואה נאמנות שמכונה "הקדש" ולקבוע הוראות מתאימות.

עוד משהו שכדאי לי לדעת?

הוראות הצוואה כפופות למגבלות חוק הירושה. עם זאת, קיימת אפשרות להתגבר על מגבלות אלה באמצעות יצירת נאמנות בצוואה, עליה חלות הוראות חוק הנאמנות. נאמנות שנוצרת בצוואה מכונה הקדש. למשל, בצוואה אדם יכול להורות בהסדר של יורש אחר יורש, כי רכושו יגיע לבת זוגו, ובפטירתה לבנו. עם זאת, האדם אינו יכול להעביר את הרכוש הלאה, לנכדיו ולניניו, באמצעות צוואה. לעומת זאת, ההקדש מאפשר לו לעשות זאת, ולהמשיך להורות מה ייעשה בנכסיו שנים קדימה.

בנוסף, הקדש מאפשר גם לעקוף הוראות מסוימות מחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, למשל מכירת דירה המוחזקת בהקדש לטובת קטין, ללא קבלת רשות מבית המשפט. כאשר מדובר בילדים קטנים, ובמיוחד עבור פרק ב' או הורות יחידנית, יש יתרונות נוספים ליצירת הקדש.

ההקדש, בדומה לצוואה, יכול לכלול תנאים מתלים או תנאים מפסיקים, וכן הוראות לגבי ניהול הנכסים שנמצאים בהקדש עד למועד שבו יעברו לחזקתו של היורש. למשל הוראות בדבר השקעות כספים, ניהול נכסים, מתן כספים מתוך ההקדש ליורש וכדומה.

למרות שניתן לערוך צוואה לבד, מומלץ שלא לעשות זאת בעצמכם. רצוי להתייעץ עם עו"ד עם מומחיות בתחום.

  מדריכים | צוואה

שאלות ותשובות

המומחיות שלי

bottom of page