top of page

משפחות חדשות

למצוא את הפתרון המדויק למשפחה הייחודית שלכם

סלייד משפחות חדשות.jpg

מה זה בעצם משפחה חדשה?

מהן משפחות חדשות? בעצם, כל משפחה שלא עונה על המבנה המסורתי של "אבא אמא ילדים". למשל, הורים גאים, משפחות עם הורים גרושים, הורים יחידניים, הורים בהורות משותפת, משפחות בפרק ב', ואפילו זוגות ללא ילדים וזוגות א-מונוגמיים.

 

כשהמבנים המשפחתיים האלה הולכים ונעשים נפוצים, על האתגרים הייחודיים להם, המציאות המשפטית חייבת להתאים את עצמה ולספק למשפחות חדשות פתרונות התפורים בדיוק למידותיהן.

 

בעמוד הבא תמצאו מדריכים בנושא משפחות חדשות, שיתנו לכם את המידע לגבי האתגרים והפתרונות האפשריים למשפחה החדשה שלכם.

מה המשפחה שלי צריכה?

כמו שראינו, מבנים של משפחות חדשות הם שונים ומגוונים. הצרכים והאתגרים העומדים בפני משפחות בפרק ב' לא זהים לאלה של משפחות עם הורה יחידני, ולא זהים לאלה של משפחות בהורות משותפת.

ועדיין, יש דברים המשותפים לכל המשפחות, כאשר הפתרון הוא שמשתנה ממשפחה למשפחה. למשל, אנחנו רוצים להבטיח את האפשרות שלכם כהורים לנהל את המשפחה שלכם כראות עיניכם, בהתאם לערכים המנחים אתכם. את זה נוכל לעשות בהסכם הורות משותפת או בהסכם חיים משותפים, תלוי במקרה, שיכלול לא רק היבטים ממוניים וכספיים, אלא גם היבטים הנוגעים להתנהלות ביניכם כמשפחה וכהורים במשותף.

בנוסף, נרצה תמיד להבטיח את עתיד ילדיכם בנסיבות לא צפויות. זה יכול להיעשות באמצעות עריכת צוואה, באמצעות מבנים שונים של נאמנות ובמקרים המתאימים גם באמצעות מסמך הבעת רצון (עבור הורים יחידנים או במקרים מיוחדים של הורים גרושים).

לפעמים עלול להתעורר צורך מיוחד להסדיר את זכויות בני הזוג שלנו ככאלה ולדאוג לעתידם, למשל כאשר מדובר בזוגות א-מונוגמיים. במקרה הזה אפשרויות כגון הסכמי ממון וחיים משותפים ותצהירים מתאימים יכולים לסייע לנו להבטיח את מעמדם של בני הזוג שלכם, ולשמור על החופש לאהוב.

לא משנה כיצד מורכבת המשפחה שלכם, הדבר החשוב היחיד הוא שחיי המשפחה שלכם יתנהלו כפי שאתם רוצים, ושהפתרונות יהיו כאלה שמותאמים אליכם בצורה מושלמת.

הורות יחידנית

הורות יחידנית מתייחסת למצב של הורה המגדל את ילדיו ללא בן זוג. כשמדובר בהורות יחידנית מבחירה, אלא בדרך כלל נשים שמבקשות שלא לוותר על האימהות, גם ללא בן זוג. הורות יחידנית שלא מבחירה יכולה להתקיים במצבים של אלמנות, או לאחר פרידה או גירושין, כאשר ההורה השני אינו בתמונה מסיבות שונות. להורים יחידניים אתגרים ייחודיים, שנובעים בעיקר מהצורך לדאוג לילדים בידיעה שלא קיים הורה נוסף נוכח בחייהם.

משפחות בפרק ב'

בעוד ששיעורי הגירושין לא מראים מגמת ירידה, אנחנו רואים שרוב האנשים שהתגרשו ייכנסו למערכות יחסים משמעותיות נוספות. חלקם במסגרת של נישואין, חלקם במסגרת של ידועים בציבור. למשפחות בפרק ב' אתגרים ייחודיים ומורכבות רגשית, כלכלית ומשפטית ייחודית. שאלות כמו בחירת המשטר הרכושי, אופן השיתוף, סוגיות הנוגעות להורשה, בחירת ההתנהלות הכלכלית ועוד, הם רק חלק מהאתגרים שמשפחות בפרק ב' מתמודדות איתם.

זוגיות א מונוגמית

אחרי המשפחות הלהטביו"ת, לאט לאט יוצאות מהארון גם המשפחות שמאופיינות בזוגיות לא מונוגמית. הקשת הלא-מונוגמית רחבה, כאשר בצד אחד שלה נמצאים זוגות "סווינגרים" וזוגיות מאפשרת, שמאופיינת בהתנסויות מיניות לא מחייבות עם פרטנרים שאינם בני הזוג הקבועים, ובקצה השני שלה נמצאים הזוגות הפוליאמורים, שמנהלים מערכות יחסים ארוכות טווח ומשמעותיות עם יותר מבן או בת זוג יחידים.

קצת כמו המשפחות הלהטביו"ת, לוקח זמן עד שהמציאות המשפטית מדביקה את המציאות בשטח. נכון שבמקרים רבים אין ולא צריכה להיות השלכה משפטית על הבחירות האישיות שבני הזוג עושים בחייהם הפרטיים. ועדיין, אנחנו מתחילים לראות מקרים שבהם קיימות משמעויות לחיים א-מונוגמיים

רק לאחרונה פסק בית הדין לעבודה כי בת זוג לא זכאית לפנסית שאירים כידועה בציבור, משום שהיא ובן זוגה ניהלו קשר פוליאמורי בהסכמה, במסגרתו היה לבת הזוג בן זוג נוסף. חשוב לדעת שהחוק לא מכיר ביותר מבן/בת זוג יחידים, ולכן כל הסוגיות שנוגעות לירושה. לכן, ייתכן שיש משמעות לבחירה שלכם בזוגיות א-מונוגמית ולהשלכות שלה על התא המשפחתי, ויהיה נכון לעגן את הסכמותיכם ורצונותיכם באופן המתאים.

הורות משותפת

הורות משותפת הוא מודל שהופך נפוץ יותר ויותר, כאשר הורים מבקשים להביא יחדיו ילד לעולם, מבלי שהם מקיימים ביניהם מערכת יחסים זוגית. למודל של הורות משותפת פונים למשל נשים שאינן נמצאות במערכת יחסים זוגית, ומעוניינות להביא ילד לעולם אך לא לעשות זאת בעצמן ומבלי שלילד יהיה הורה נוסף, או זוגות גברים שרוצים להביא ילד לעולם ביחד עם אישה שתהא אם עבורו, ולא במסגרת של אימוץ. ההורות המשותפת מעלה אתגרים ייחודיים, כגון שינויים עתידיים, בני זוג של מי מההורים, הולדת ילדים חדשים לאו דווקא מההורה הקיים ועוד. לכן, הורות משותפת צריכה להיות מגובה בהסכם הורות משותפת, שכולל לא רק הסדרים טכניים, אלא גם מגנונים לפתרון מחלוקות ושמירה על תקשורת הורית תקינה ובריאה.

זוגות אל הוריים

בארץ פחות נפוץ אבל קיימים עוד זוגות שאינם מעוניינים בילדים והתא המשפחתי הוא הם בלבד. במקרים כאלה למשל חשוב להסדיר קבלת החלטות עתידית. כשאין ילדים שיכולים לתפקד כאפוטרופוסים או מיופי כוח בייפוי כוח מתמשך, כדאי לחשוב מראש איך להסדיר החלטות עתידיות, מי יהיה האפוטרופוס או מיופה הכוח שיהיה כשיר לתפקד גם בשנים מתקדמות (ולכן לא בן הזוג השני). איך אפשר כן לתכנן את היורשה בדרך הטבה ביותר שתגגשים את המטרות שלכם, למשל לפתוח הקדש ציבורי, קרן מלגות, תרומה לעמותה או כל דרך אחר, או בני משפחה אחרים שאתם קרובים אליהם כגון אחיינים.

הורות אומנה

הורים המשמשים כהורים ללא אימוץ. לעתים יכול להיות הרבה שנים. התמיכה והקשר הרגשי יכולים להמשיך גם כשהילד בגיר. בניגוד לילד מאומץ. ילד אומנה לא יירש את הוריי האומנה שלו ולא ייתמך על ידם בבגרותו, גם אם הוא זקוק לכך. כהורי אומנה, יש באפשרותכם להסדיר תמיכה לילד אומנה, במידה שתואמת את רצונכם ויכולותיכם.

 

מדריכים | משפחות חדשות

שאלות ותשובות

המומחיות שלי

bottom of page