top of page

גישור - יתרונות וחסרונות

הליך הגישור הוא הדרך הטובה ביותר לפתרון מחלוקות, מכל סוג שהוא. זה נכון אפילו יותר במקרי פרידה וגירושין, בהם בני הזוג נדרשים להמשיך ולהיות בקשר תקין במשך שנים רבות, בכדי לנהל ביחד את מפעל חייהם היקר להם ביותר – ילדיהם המשותפים. האופן שבו בני הזוג יבחרו לנהל את הפרידה ביניהם ישפיע עליהם ועל ילדיהם השפעה עצומה לאורך שנים, הן מבחינה הכלכלית והן מהבחינה הנפשית.

יחד עם זה, הליך הגישור יכול להיות מאתגר מאוד, וקיימים אף מקרים בהם גישור הוא לא האופציה המועדפת.

יתרונות בהליך הגישור:

עלויות

להליך המשפטי עלויות כספיות גבוהות, שנעות בין עשרות אלפי שקלים לכל אחד מהצדדים, ועד מאות אלפי שקלים. האבסורד הוא שדווקא בשלב הגירושין, כששני בני הזוג צריכים לחשב מסלול מחדש מבחינה כלכלית ולראות כיצד הם מצמצמים הוצאות, ההליך המשפטי גורם להוצאות עתק ולפגיעה ברווחה הכלכלית של בני הזוג וילדיהם.

מאידך, הליך הגישור זול באופן משמעותי, ומאפשר לצדדים להימנע מהוצאות נוספות בתקופה מאתגרת כלכלית ממילא.

יעילות ומהירות

הליך משפטי עלול לקחת חודשים ארוכים ואפילו שנים, במהלכן הצדדים נגררים לדיונים, הגשת בקשות ותשובות, ונתונים ללוח הזמנים של בית המשפט.

בהליך הגישור אתם קובעים את הקצב ואת לוח הזמנים, והמגשר מתאים את עצמו אליכם. מרבית הליכי הגישור מסתיימים בתוך 4-5 פגישות גישור, בקצב שנקבע על ידכם ומתאים לכם.

מעורבות בני הזוג

הליך משפטי מתנהל על ידי עורכי הדין, וההחלטות מתקבלות בסופו של דבר על ידי בית המשפט. מאידך, בהליך הגישור בני הזוג מעורבים בהסכמות ובהחלטות, והן מתבססות על הצרכים שהם מגדירים כחשובים להם ביותר.

בניגוד לפסק דין, הסכם הגירושין משקף את הרצונות והמטרות של הצדדים. כשהצדדים מעורבים בגיבוש ההסכמות, והוויתורים שכל אחד מהם עשה נעשו בהסכמה הדדית, יש סיכוי טוב יותר שההסכם יעניק להם שקט נפשי לעתיד, וימנע מחלוקות נוספות.

שיפור היחסים לעתיד

ההליך המשפטי בנוי באופן "לעומתי", ומנוהל כך שהוא פועל בהגדרה להעצמת המחלוקות בין הצדדים ולהעמקת הקונפליקט. הוא לא לוקח בחשבון את הצרכים הרגשיים של הצדדים ונוטה להחריף את המצוקה הרגשית בה הצדדים נמצאים.

לעומת זאת, הליך הגישור מחפש את המטרות המשותפות של הצדדים, ואת האופן שבו הצרכים המהותיים של כל אחד מהם יכול להיענות. הדגש הוא על יצירת תקשורת מיטיבה וצליחת המעבר ממשפחה גרעינית למשפחה של הורים בנפרד – אבל תמיד משפחה. במידה שהליך משפטי יכול לגרום להעמקת הקרע, הליך גישור טוב יכול לסייע לשיפור התקשורת והיחסים, ולתרום לאופן שבו הצדדים ימשיכו לנהל את ההורות שלהם להמשך.

חיסיון מלא

הליך הגישור חסוי לחלוטין, לא ניתן לעשות שימוש בכל מה שנאמר בו בבית המשפט. גם שיחות שניהל כל אחד מהצדדים בנפרד עם המגשר נשארות חסויות, הן בפני בית המשפט והן בפני הצד השני. זה מאפשר לכל אחד מהצדדים להתבטא באופן חופשי, ולא "לשמור את הקלפים קרוב לחזה".

הליך רצוני לחלוטין

הליך הגישור נתון לרצון הצדדים בלבד, ואם מישהו מהם אינו מעוניין בו, ניתן להפסיק את ההליך בכל שלב. הליך גישור לא מונע גישה לערכאות ולא חוסם אף אחד מהצדדים את האפשרות לפנות לבית המשפט, אם הדבר מתחייב.

מצד שני, כשהצדדים מתחילים קודם כל בהליך המשפטי, קשה הרבה יותר לעבור לתהליך הגישור בהצלחה, וזאת מהסיבות בשל אופי ההליך המשפטי והנטייה שלו להביא להסלמה של הקונפליקט בין הצדדים.

אתגרים בהליך הגישור:

דורש מאמץ מהצדדים

ראינו שבהליך הגישור, הצדדים הם ה"כוכבים" של ההליך, הם מנהלים אותו והם מקבלי ההחלטות היחידים. אבל כמו שאמרנו, היתרון הגדול הזה יכול להיות גם אתגר, משום שהוא מעורר קשיים ודורש מאמץ רב מהצדדים.

הצדדים צריכים להיות מסוגלים לנסח את הצרכים והרצונות שלהם, להקשיב ולהבין את הצרכים והרצונות של הצד השני (גם אם לא לקבל אותם), להיות מסוגלים להבדיל בין מה שמהותי עבורם למה שלא, ולהיות מוכנים לפשרות. מדובר במאמץ רגשי לא מבוטל בתקופה מאתגרת ביותר.

בגלל זה אפשר להבין למה לפעמים הרבה יותר קל לנו לתת לאחרים להוביל, במיוחד אם מדובר במומחים. זאת הסיבה שבני זוג רבים בגירושין פונים לעורכי דין, כדי שהם יתוו עבורם את המטרות והאסטרטגיה ובעצם יבחרו עבורם. בצורה הזאת בני הזוג מעבירים את שיקול הדעת למישהו אחר, ועוד חושבים ש"הם יודעים יותר טוב". אבל המחשבה הזאת שגויה. אתם מכירים את עצמכם ואת המשפחה שלכם הכי טוב. אתם יודעים מה נכון לכם, עם אילו ויתורים ומחוייבויות אתם יכולים לחיות בשלום ועם אילו לא, ומה הכי בריא לילדים שלכם.

לכן, למרות הקושי, התוצאה של המאמץ הזה בסופו של דבר משתלמת הרבה יותר מאשר להשאיר לעורכי הדין ולבית המשפט לקבל החלטות עבורכם. גישור זה לא תהליך "זוהר", הוא בהחלט עלול להיות מתיש ומתסכל, וזה בסדר. מגשר טוב יעזור לכם לצלוח את האתגרים הרגשיים, לייצר תקשורת, להבין מה "תוקע" אתכם מלהשיג את המטרות שלכם, וישמור אתכם ממוקדים בתהליך, כדי שתוכלו להגיע לתוצאה הטובה ביותר עבורכם ועבור ילדיכם.

פערי כוחות בין הצדדים

כשצד אחד מבין יותר מהצד השני, מסוגל להביע את רצונותיו וצרכיו באופן ברור יותר ויודע לעמוד על שלו. את פערי הכוחות אפשר לאזן גם באמצעות עבודת המגשר, וגם באמצעות מעורבות של גורמים נוספים, למשל עו"ד מטעם אותו צד, במטרה לסייע לו לנסח את הצרכים והעמדות שלו, ולהביא אותן לשולחן באופן ברור.

עם זאת, במקרה שפערי הכוחות משמעותיים ואין די בעבודת המגשר ועו"ד המייצג כדי לאזן את הצדדים, ייתכן שהליך הגישור לא יתאים עבור בני הזוג. זוגות שמעוניינים בכל זאת בפתרון בדרכי שלום ולא רוצים לפנות לדרכי משפט, מומלץ במצב זה פנייה להליך של גירושין בשיתוף פעולה, בו שני הצדדים מיוצגים, ובמידת הצורך מעורבים בתהליך גורמים נוספים כגון יועצים כלכליים ויועצים רגשיים.

אלימות במשפחה

במקרה של אלימות קיימת ונוכחת בחיי המשפחה, גישור הוא לא האפשרות המתאימה. במקרים כאלה אין אפשרות להבטיח כי הוויתורים שעושה הצד ה"חלש" אכן נעשו מרצון, וכי ההסכמות משרתות את טובתו.

במקרה זה כדאי לבחור בהליך של גירושין בשיתוף פעולה, ובמקרים חמורים בהם יש צורך בהרחקת הפוגע מהבית או קבלת צו הגנה, לפנות לעו"ד ולגורמים מסייעים. בכל מקרה, אל תישארו במקום בו אתם או ילדיכם נתונים לאלימות.

Comments


 מדריכים נוספים

המומחיות שלי

bottom of page