הורים שאינם בני זוג ומבקשים להביא ביחד ילד לעולם, נדרשים לחשוב מראש על סוגיות רבות כגון חינוך הילד, חלוקת ההוצאות, מקום מגורים, זמני השהות של כל אחד מההורים עם הילד ועוד. אפשר רק להצטער שזוגות "רגילים" לא עוצרים לחשוב מראש על נושאים אלה, דבר שללא ספק היה משפר מאוד את חייהם ואת ההורות שלהם!
הסכם הורות משותפת להורים שאינם בני זוג
הסכם הורות משותפת נועד עבור זוג הורים המעוניינים להביא ילד לעולם, מבלי לקיים מערכת יחסים זוגית ביניהם. זהו מודל משפחתי שהופך נפוץ יותר ויותר, בעידן של פירוק המשפחה המסורתית והופעתן של תבניות רבות של משפחות חדשות.
הסכם הורות מאפשר להורים לעתיד להגדיר כיצד הם רואים את ההתנהלות במשפחתם, תוך שמירה על הגמישות הנדרשת כאשר מדובר בקיום חיי משפחה שוטפים. את ההסכם יש לאשר בבית המשפט לענייני משפחה, על מנת להעניק לו תוקף של פסק דין.

מה כולל הסכם הורות משותפת
בהסכם ניתן לכלול כל נושא אותו הצדדים מעוניינים להסדיר. ישנם נושאים חשובים ועיקריים אותם רצוי מאוד לכלול בהסכם, כגון: הוצאות הנוגעות להתעברות ולהיריון – תהליך הכניסה להיריון ותהליך ההיריון עצמו עלול להיות יקר, במיוחד בישראל, בה הורים לעתיד נוטים להשקיע בבדיקות תכופות בעלות גבוהה ובמימון פרטי. יש לקבוע אילו בדיקות יבוצעו ואיך ימומנו. כך גם לגבי טיפולים של האם במהלך ההיריון, כגון דיקור, עיסוי, תוספי תזונה וכדומה.
שם הילד/ה - מה יהיה שמו הפרטי של הילד, וכן מה יהיה שם המשפחה שלו.כאשר ירשמו את הילד במרשם האוכלוסין, הוא יקבל את שם היולדת. כדי לרשום את האב, עליו לחתום על טופס הצהרת אבהות, שניתן להורים שאינם נשואים זה לזו. ניתן לעשות את זה במועד רישום הילד בבית החולים.
הסדרי שהיה - כיצד יחולקו זמני השהות בין ההורים? כשמדובר בתינוק שאך נולד, בדרך כלל הוא ישהה עם האם מרבית הזמן, כאשר זמני השהייה יורחבו באופן מדורג, עד להגעה לזמני השהיה הקבועים. ניתן לקבוע מסגרת כללית לזמני השהייה ולמועדים בהם הם יורחבו, אך יש לשים לב כי כל שינוי בפועל צריך להיעשות בהתאם ליכולותיו של הילד ולצרכים שלו.
מקום מגורים – האם ההורים מתחייבים לגור בסמיכות זה לזו. ואם כן, מהו המרחק המקסימלי שיהיה בין הבתים, ולכמה זמן תחול המגבלה.
מזונות ותשלומים - נשיאה בנטל הכלכלי, כיצד יחולקו התשלומים השונים הכרוכים בגידול הילד (בריאות, אוכל, ביגוד, חינוך וכו'). גם כאן העול הכלכלי נחלק באופן מדורג, משום שבמרבית המקרים בהתחלה האם אינה חוזרת לעבוד במשרה מלאה מיד לאחר הלידה. מנגד עלות גידול תינוק או פעוט היא גבוהה במיוחד בשל הוצאות כגון מטפלת או גן פרטי עד גיל שלוש. חינוך - באיזה גיל הילד ייכנס לראשונה למסגרת ומאיזה סוג (משפחון, גן). כמו כן, מה הזרם החינוכי שההורים מעוניינים בו עבור הילד במהלך חייו.
אורח חיים - כיוון שהילד יגדל בשני בתים, חשוב להסדיר את אורח החיים שהילד ייחשף אליו. לכן כדאי לחשוב מה הנקודות העיקריות עבור כל אחד מההורים, אילו נושאים הם ירצו שיהיו אחידים בשני הבתים ובאילו נושאים הם ישמרו על גמישות ועל החופש של כל אחד מהם לנהוג בהתאם להשקפת עולמו. בנוסף, האם הילד ינהל אורח חיים דתי/חילוני, כולל התייחסות למקרה בו אחד ההורים משנה את אורח חייו שלו.
מנגנון קבלת החלטות ופתרון מחלוקות – מטבע הדברים, קיימות מחלוקות רבות בקשר להורות. החלטות רפואיות, החלטות חינוכיות, חברתיות ועוד. רצוי לקבוע מנגנון לפתרון מחלוקות שייתר פניה לערכאות, כגון פניה למומחה רלוונטי בהתאם לצורך.
הסדרת זכויות של בני זוג של ההורים בקשר לילד – רצוי להסדיר כי לבני זוג בהווה או בעתיד אין ולא יהיו זכויות בקשר עם הילד. יש לשים לב שסעיף זה ייבחן במועד הרלוונטי לאור טובת הילד. למשל, במקרה בו במשך שנים בן זוג של הורה גידל את הילד כהורה נוסף, בית המשפט עשוי להעניק לו זכויות מסוימות, כגון זכויות ביקור, אם הוא מתרשם כי הדבר משרת את טובת הילד, ואילו הניתוק יפגע בו. בתהליך יצירת הסכם ההורות נאתר את הנקודות החשובות ביותר עבור כל אחד ואחת מכם, נזהה וננטרל ככל הניתן גורמי מחלוקת אפשריים, ונמצא פתרונות יצירתיים אשר משקפים את תפיסת עולמכם, כיחידים וכהורים בהורות משותפת.
תהליך עריכת הסכם הורות משותפת יאפשר לכם להגדיר מה חשוב לכם באמת, כיצד אתם רואים את עצמכם בתור הורים, ולהגשים את חיי המשפחה שלכם ושלכן.