top of page

הסכם ממון בפרק ב'

המסלול בפרק א' צפוי וידוע מראש. זוג מכיר, עובר לגור ביחד, מתחתן, מאחד חשבונות בנק, רוכש ביחד דירה ומביא ילדים לעולם. בפרק ב', המסלול הוא דרך לא נודעת, שבני הזוג מפלסים עבור עצמם. יש בכך הרבה פעמים קושי גדול, אך מצד שני הזדמנות ליצור את החיים המשותפים בדיוק באופן שרצוי לבני הזוג. לא כולם בוחרים לגור באותו בית, לא כולם בוחרים לאחד חשבונות. חלק ירכשו דירה ביחד ויביאו ילדים, חלק ישכרו דירה ויממנו אותה באמצעות חשבון בנק ייעודי למטרה זאת.

בנוסף, בפרק ב' בני הזוג מגיעים עם צרכים שונים, כשבמקרים רבים לפחות לאחד מבני הזוג יש ילדים ממערכות יחסים קודמים, בני הזוג מבוגרים יותר וכבר צברו רכוש משל עצמם, והם רוצים להגן גם על עצמם וגם על ילדיהם, במקרה של פרידה, ואף על בן הזוג החדש, במקרה של פטירה.



התנהלות במקרה של פרידה

הסכם ממון נועד בראש ובראשונה למנוע סכסוכים כלכליים במקרה שבני הזוג ייפרדו, ולהבהיר מראש מהו הרכוש של כל אחד מבני הזוג. בנוסף, הגדרת הרכוש מראש מסייעת להגן על הרכוש הקיים, כדי לשמור על הירושה עבור הילדים מנישואין קודמים. בנוסף, הסכם ממון נועד גם כדי להגן על בן הזוג בפרק ב' מפני סכסוכים עם ילדיו של בן הזוג. למשל כדי למנוע מקרים בהם לאחר פטירת אחד מבני הזוג, דורשים ילדיו של הנפטר את חלקו ברכוש של בן הזוג שנותר בחיים מכוח החיים המשותפים. לא הרבה זוגות מודעים לכך, אבל העובדה המצערת היא שמקרים אלה מתרחשים חדשות לבקרים, והסכם ממון טוב היה יכול למנוע אותם. לפרטים אודות הזכות של היורשים לתבוע את בן הזוג מפרק ב' ראו כאן. אחד המקרים בהם הסכם ממון בפרק ב' מתבקש והכרחי הוא כאשר הצדדים מתגוררים בדירה השייכת לאחד מהם, ורשומה על שמו בלבד. כאשר מדובר בדירת מגורים, קל יחסית להוכיח כי מתקיים שיתוף בדירה, ולא ניתן לדעת מראש באילו מקרים בית המשפט יפסוק כי מתקיים שיתוף ובאילו מקרים לא. מאחר ודירה היא בדרך כלל הנכס המשמעותי ביותר שיש לאדם, מומלץ ביותר לערוך הסכם ממון בכל מקרה בו מישהו מבני הזוג מחזיק דירה בבעלותו, והוא לא מעוניין לשתף בה את בן הזוג השני.

התנהלות כלכלית במהלך החיים המשותפים

מקרה נוסף הוא לאו דווקא בפרידה, אלא דווקא בהתנהלות הכלכלית המשותפת. אחד הדברים החשובים בפרק ב' הוא הגדרה נכונה של גבולות השיתוף, שמתאימה לשני בני הזוג. למשל, האם שני בני הזוג נושאים בהוצאות עבור ילדיו של בני הזוג השני, או שכל אחד נושא בעצמו בהוצאות הילדים? כיצד מתחלקות ההוצאות השוטפות על בית המגורים המשותף? האם כל ההכנסות של בני הזוג נכנסות לחשבון המשותף ומשמשות לרכישת נכסים משותפים, או האם בני הזוג מייחדים חלק מההכנסות שלהם רק עבור עצמם, ועבור רכישת נכסים אישיים, גם במהלך החיים המשותפים? ומה קורה כאשר נולד ילד משותף, איך מתכוונים בני הזוג לשאת בכלכלת הילד המשותף?

שאלות נוספות יכולות לעלות כאשר יש פערים בנכסים בין בני הזוג. כיצד הם נושאים בהוצאות במקרה הזה, האם הבית מתנהל כיחידה אחת, או ששני בני הזוג עשויים לנהל רמת חיים שונה זה מזה. דוגמה נוספת, אם נסתכל על המקרה למעלה של דירה שנמצאת בבעלות רק אחד מהצדדים – איך זה משפיע על ההתנהלות הכלכלית? מה קורה אם הדירה צריכה שיפוץ, או שיש תשלום משכנתא בגינה. ומה נכון עבור בן הזוג שאינו בעל הדירה לעשות עם הכסף שהוא חוסך בכך שאינו צריך לשלם שכר דירה? האם עליו להכניס את הסכום הזה למשק הבית המשותף, הוא שעדיף שיחסוך אותו בצד, וישמור לעצמו עתודה ליום סגריר?

כל אלה הן שאלות משמעותיות ביותר, שרלוונטיות מאוד לזוגות בפרק ב' ומשפיעות על תחושת הנינוחות והבטחון של הצדדים בקשר. בהסכם ממון עבור פרק ב', לא עוסקים רק בהתנהלות במקרה של פרידה אלא לא פחות מכך, בהתנהלות שבני הזוג רוצים לסגל לעצמם בחייהם המשותפים.

לצורך עריכת הסכם ממון בפרק ב', יש לפנות לעורך דין המומחה בתחום, שיערוך עבורכם הסכם ממון הוגן, המתאים לרצונכם ומשקף את הזוגיות שאתם מבקשים לעצמכם. כך תוכלו להמשיך בחיי הזוגיות שלכם בידיעה כי תימנעו ממחלוקות בעתיד ותבטיחו את הדברים החשובים לכם.

 מדריכים נוספים

המומחיות שלי

  • Whatsapp
bottom of page