באופן מובן, אחד הדברים שהכי מדאיגים הורים בהליכי גירושין הוא ההשפעה על הילדים. הכאב והקושי של ילדים שהוריהם מתגרשים הוא מובן מאליו ושובר לב, ולא מעט הורים מתלבטים אם להישאר ביחד, בזוגיות לא טובה, לטובת הילדים. אלא שהמציאות מראה שהשאלה הזאת יותר מורכבת, כי ילדים להורים שנשארים ביחד מתוך כורח משלמים גם הם מחיר, לעתים לא פחות כבד. כהורים, אנחנו מהווים את המודל הראשון והעיקרי עבור ילדינו, והבחירות שאנחנו עושים ישפיעו, לטוב ולרע, על הבחירות שהם יעשו בבגרותם.
הורים שמנהלים זוגיות לא מיטיבה ונשארים ביחד רק "לטובת הילדים" למשך שנים, למעשה מגדילים את הסיכויים שילדיהם ייצרו לעצמם זוגיות דומה בבגרותם. בנוסף, ילדים אלה עלולים לשאת מטען כבד של אשמה ואחריות, במחשבה שהם ה"אשמים" בזה שההורים שלהם לא היו מאושרים בחייהם. בהמשך לזה, הם עלולים להימנע מהקמת משפחה, מתוך תפיסה פסימית לפיה משפחה משמעה ויתור והקרבה על הרווחה האישית, ולא בראש ובראשונה מקור לאושר, התפתחות ומשמעות (יחד עם הקשיים והאתגרים).
תנסו את התרגיל הבא. נניח שבעוד 15 שנה הילדה או הילד שלכם יבואו אליכם בדמעות ויגידו שהם התחתנו עם אדם טוב, אבל הם פשוט אומללים. הם ניסו הכל. הלכו לטיפול זוגי במשך הרבה זמן, עשו שינויים בחיים ושום דבר לא עבד. הם מרגישים בודדים וכבולים בתוך הזוגיות, אבל הם נשארים ביחד כי יש להם ילדים. מה הייתם אומרים להם, מה הייתם רוצים עבורם? האם הייתם ממליצים להם להמשיך בזוגיות הכושלת, או שהייתם רוצים לראות אותם מאושרים? רוב הסיכויים שכפי שאתם מעודדים את ילדיכם היום לבחור את הבחירה הטובה ביותר עבורם, גם אם לא הקלה היותר, כך תרצו שיעשו גם בעתיד. אם ככה, זאת התשובה גם עבורכם.
המחקרים מראים שילדים להורים גרושים אכן עלולים להיות חשופים יותר לחרדות, לקשיי הסתגלות ולהתנהגויות מסוכנות. עם זאת, המחקרים מראים גם שלהתנהלות של ההורים בהליך הגירושין ולאחריו יש השפעה מכרעת על רווחת הילדים. ילדים להורים שהתגרשו בהליך לא לוחמני, נמנעו מלהציב את הילדים בעמדת קונפליקט ושמרו על קשר הורי בריא לאחר הגירושין, התאוששו מהגירושין בממוצע בתוך שנתיים ולא נראו הבדלים משמעותיים בינם לבין ילדים שהוריהם לא התגרשו.
השאלה אם לאורך זמן הליך הגירושין יגרום לילדיכם נזק או יעצים אותם, תלויה רק בכם. כהורים גרושים אתם יכולים להוות לילדיכם מודל אמיץ ומעורר השראה, שמלמד אותם להישיר מבט למציאות, לא לוותר על עצמם, ולהתמודד עם קשיים באומץ, תבונה ורגישות. בשביל זה חשוב לנהל את הליך הגירושין באופן בריא ומיטיב ככל הניתן, להיעזר באנשי מקצוע וטיפול מתאימים, ולעשות את כל המאמצים לשמור על קשר הורי חיובי.
זאת לא הבחירה הקלה, אבל זה בדיוק מה שיעשה אתכם גדולים מהחיים עבור הילדים שלכם, וייתן להם את המודל ההורי שהם ראויים לו.
Comments