top of page

מדריך למתגרשים - צעד אחר צעד

מה חשוב לכם לדעת אם החלטתם להתגרש?

פרידה זאת אחת ההחלטות הכי קשות שבני זוג יכולים לקבל, בוודאי כשיש ילדים בתמונה. אם החלטתם להיפרד, אתם כנראה יודעים מה נכון עבורכם, ומרגישים שאין כל אפשרות אחרת להמשיך לחיות ביחד באופן שיהיה בריא עבורכם ועבור ילדיכם. ​​ אם קיימת ביניכם תקשורת טובה, תוכלו לנהל את הליך הגירושין שלכם באופן עצמאי כמעט לחלוטין, ולהיעזר במגשר או עורך דין רק לצורך סיוע במחלוקות נקודתיות או לצורך עריכת ההסכם הסופי. בסופו של דבר, אף אחד לא יודע יותר טוב מכם מה נכון עבורכם ועבור ילדיכם.


קבלת ההחלטה ופנייה לייעוץ רגשי

שלב ההחלטה הוא השלב הראשון בתהליך. הוא יכול לקחת זמן רב, בין שנים לחודשים. הרצון להיפרד יכול להיות רצון הדדי, או רצון של אחד מבני הזוג בלבד. את קבלת ההחלטה כדאי לעשות בליווי איש מקצוע, ולקבל ייעוץ רגשי אישי ומקצועי. גם אם אתם משוכנעים שברצונכם להתגרש, עדיין מומלץ ללכת לייעוץ זוגי. ייעוץ זוגי טוב לא ינסה להשאיר אתכם ביחד בכוח, אלא לעזור לכם להבין מה הדבר הנכון עבורכם לעשות. אם קיימים פערים ביניכם, הוא יכול לסייע לבן הזוג שאינו רוצה להתגרש להפנים את המציאות, ליצור סגירת מעגל ולעזור לכם בתהליך הפרידה.

גם עבור השלב בו תספרו לילדים על הפרידה כדאי לקבל ייעוץ מקצועי, כגון הדרכת הורים או ייעוץ למשפחות, וזאת כדי להבין איך נכון לתווך לילדים את הפרידה ואיך להתנהל מולם סביבה. מומלץ להמשיך עם הליווי המקצועי למשך כל זמן התהליך, ואף לאחריו, ובכל עת שהדבר נדרש.

למרות שפניה לחברים ולבני משפחה היא טובה ומועילה לתמיכה נפשית, תשתדלו שלא לפנות אליהם בנושאים מקצועיים. הסכמי גירושין נבדלים זה מזה בהתאם לנסיבות. מזונות שנקבעו עבור אישה שהתגרשה לפני 10 שנים עם שלושה ילדים צעירים במשמורת מלאה, יהיו שונים מהותית מהמזונות שייקבעו היום, עבור אישה עם שני ילדים במשמורת משותפת. בנוסף, אתם אף פעם לא יודעים מה היו כלל הנסיבות במקרה, ואיך הן שונות עבור המקרה שלכם. כדי שלא יהיה לכם מידע מבלבל ומטעה, תתייעצו עם עורך דין מומחה בתחום, שאתם סומכים עליו או עליה ומתחברים לגישה שהם מביאים.


טיפ: למרות שזה קשה לפעמים, תשתדלו להימנע מה"מרוץ להסכם" ותקדישו עוד זמן ואנרגיה למצב הרגשי שלכם, של בני הזוג ושל הילדים שלכם. זה יקל עליכם בתהליך הגישור וישתלם לכם ולילדים לאורך זמן.

בחירת ההליך

לאחר ששני הצדדים הגיעו להבנה שהפרידה היא בלתי נמנעת, וכאשר יש כבר גורם רגשי תומך ומקצועי ברגע, הגיע הזמן להתחיל לגבש ביחד את ההסכמות לחיים החדשים. חשוב לבחור את ההליך המתאים ביותר עבורכם, בהתאם לרמת התקשורת ביניכם והיכולת של כל אחד מכם להתנהל בתוך המשא ומתן.

סגירת ההסכם באופן עצמאי: ישנם זוגות שמנהלים את התהליך כמעט לחלוטין בעצמם, ומגיעים להתייעצות עם עו"ד רק לצורך גיבוש ההסכם. מתאים לזוגות בקונפליקט נמוך, עם רמת תקשורת טובה ויכולת להגיע להסכמות משותפות. תוכלו למצוא כאן מידע לזוגות שמתגרשים באופן עצמאי, ומסמכי עזר.

גישור: ישנם זוגות שיפנו לגישור לצורך גיבוש ההסכמות במשותף. בגישור הדגש גם הוא על בחירות הצדדים ורצונם, כאשר המגשר פועל באופן נייטרלי ומסייע לצדדים בפתרון המחלוקות. הגישור מתאים לזוגות שנמצאים במחלוקות, אבל מבקשים להימנע מהליך בבית המשפט. משום שהמגשר פועל באופן נייטרלי, הגישור מתאים לזוגות שאין ביניהם פערי כוחות וידע משמעותיים. לגבי זוגות שיש ביניהם פערים כאמור, הגישור עדיין יכול להיות אופציה טובה, אבל במקרה זה מומלץ שבן הזוג ה"חלש" ייעזר בעו"ד מטעמו, שתומך את תהליך הגישור.

גירושין בשיתוף פעולה: מיועד עבור זוגות שנמצאים בקונפליקט גבוה יחסית, או כאשר קיים פער כוחות משמעותי בין בני הזוג. בגירושין בשיתוף פעולה כל אחד מבני הזוג מיוצג על ידי עורך דין, כאשר בתוך התהליך מעורבים אנשי מקצוע מתחומים שונים, כגון התחום הכלכלי והתחום הרגשי. כל המעורבים עובדים בכדי לסייע לצדדים להגיע להסכם מחוץ לכותלי בית המשפט, ומציעים לצדדים מרחב מוחזק ומכיל.

מדובר באפשרות יקרה יותר מהליך הגישור, אך עדיין זולה משמעותית מההליך בבית המשפט. חשוב לציין שעורכי הדין המייצגים בגירושין בשיתוף פעולה מנועים מלייצג את הצדדים בהליך משפטי, ולכן אין להם אינטרס להכשיל את ההליך הגירושין בשיתוף פעולה.

ניהול משא ומתן באמצעות עורכי דין: במקרים אחרים, אפשר לבחור לנהל את ההליך כשכל אחד מהצדדים מיוצג על ידי עורך דין מטעמו. עורכי הדין ינהלו משא ומתן וינסו לעזור לצדדים להגיע להסכמות, אך אם אלה לא יצלחו, ניתן יהיה לפנות לבית המשפט.

הליך משפטי: ההליך המשפטי הוא הדרך היקרה ביותר, הכי פחות יעילה והמזיקה ביותר לבני הזוג ולמשפחתם בגירושין. כדאי להתייחס אליו כאופציה אחרונה, אם כל שאר האפשרויות כשלו, או במצבים קיצוניים כגון אלימות במשפחה כאשר יש צורך בסיוע מיידי.

קבלת החלטות לתקופת הביניים

לפעמים עובר זמן עד שמתקבל הסכם סגור וחתום, ובזמן הזה הצדדים מתחילים בהליכי פרידה בפועל, כגון הפרדת מגורים, הפרדת חשבונות בנק וכדומה. במקרה הזה חשוב שתגבשו וודאות לתקופת הביניים, כגון זמני שהייה עם הילדים, אופן ההתנהלות הכלכלית בשני הבתים, התנהלות עם הרכוש המשותף והתנהלות כלכלית לפני הפרדת הבתים (כגון רכישות בתשלומים, פרעון תשלומים עתידיים ועוד).

למה צריך להתייחס בהסכם הגירושין

הסכם הגירושין צריך לכלול התייחסות לכמה נושאים, אלה הנושאים המרכזיים לגביהם חשוב שתגבשו הסכמות:

אפוטרופסות ונושאים כלליים לגבי הילדים: כגון קבלת החלטות בנוגע לילדים, מקום מגורים, יציאות לחו"ל, זרם חינוכי, אורח חיים וכדומה.

זמני שהות עם הילדים : זמני השהות צריכים להתייחס לימי חול, ימי חג וחול המועד, ימי חופש, וכן למקרים בהם לא מתקיימות מסגרות מסיבות שונות (כגון שביתה או סגר) וימי מחלה של הילדים.

בקביעת זמני השהות חשוב להבין מה נכון עבורכם ומה נכון לילדים. למשל, אם מדובר בילדים קטנים שרגילים לזמנים נרחבים עם האם, לא תמיד יהיה נכון לקבוע משמורת משותפת כברירת מחדל. במקרה זה ניתן לקבוע הסדרים מדורגים, כך שזמן השהייה של הילדים עם האב יגדל בהדרגה, בהתאם ליכולת ולצורך שלהם.

בנוסף, שימו לב למה שטוב עבורכם. לא לכל ההורים מתאימה משמורת משותפת, במיוחד הורים שמנהלים סדר יום עמוס במיוחד. תזכרו שהשיקול הוא לא "מה יחשבו" אלא מה נכון לילדים ולכם. ונקודה חשובה, נכון שזמני השהייה עשויים להשפיע על סכום המזונות, אבל חשוב שזה לא יהיה השיקול העיקרי. בסופו של דבר, זמני שהות נרחבים עם הילדים הם אחריות גדולה, וחשוב שתקבעו אותם לפי מה שבאמת מתאים לכם ותואם את אורח החיים שלכם.

אחריות כלכלית הורית: תצטרכו להחליט כיצד אתם מכלכלים את הילדים בשני הבתים. האם תתנהלו מחשבון משותף לטובת הילדים, האם יהיו תשלומי מזונות, באיזה שיעור תתחלקו בהוצאות הנוספות לגבי הילדים, כגון הוצאות חינוך והוצאות רפואיות. בנוסף, האם כל אחד מהצדדים נושא בעלות המגורים עבור הבית שלו, או שקיימת השתתפות של אחד הצדדים בהוצאות המדור. לפרטים נוספים אודות רכיבי המזונות ואופן החישוב ראו כאן.

טיפ: שימו לב לסוגיות עתידיות שיכולות להשפיע (או לא) על הסכומים שהסכמתם, כגון שינויים לטובה או לרעה בהכנסות הצדדים, מגורים עם בן/בת זוג חדשים, הולדת ילדים נוספים וכדומה. כדאי לקבוע מראש מה קורה בכל אחד מהמקרים האלה, כדי למנוע מחלוקות בעתיד.

חלוקת הרכוש המשותף: יש לראות מהו הרכוש המשותף שנצבר ביחד, כולל פנסיות וזכויות סוציאליות, ולחלק אותו ביניכם. בנוסף, צריך לראות מה הרכוש שלא משותף לכם, למשל נכסים מלפני הנישואין, או נכסים שקיבלתם בירושה או במתנה וניהלתם באופן נפרד.

תראו מהי החלוקה הצודקת והנכונה ביותר עבורכם, הלוקחת בחשבון את מכלול הצרכים שלכם. אתם לא חייבים לחלק את הרכוש בהתאם למה שהיה קורה בבית המשפט, אלא אתם חופשיים לחלוטין לקבוע כל הסדר שמקובל על שניכם. למשל, אם ברשותכם בית משותף, אתם יכולים להחליט שלא למכור אותו מיד אלא לאפשר לאחד מכם להתגורר שם עם הילדים למשך תקופה מסויימת.

אם יש לכם רכוש שלא ברור מה השווי שלו או איך נכון לחלק אותו ביניכם, כגון אופציות, זכויות סוציאליות, נכס משפחתי, סטרט אפ וכדומה, תפנו למומחה רלוונטי כגון מעריך שווי, אקטואר או כל מומחה רלוונטי, שיכול לסייע לכם ולהציג לכם אפשרויות מתאימות.

טיפ: אם ההתנהלות בבית שלכם היתה כזאת שבמשך שנים אחד מכם השקיע בקריירה והשני השקיע את זמנו באחזקת הבית וגידול הילדים, שימו לב לסוגיות כגון פיצוי בגין פערי השתכרות, אם רלוונטי עבורכם. הרצון הוא שלשניכם יהיה בטחון כלכלי לעתיד ויכולת לספק לילדים שלכם תנאי מחייה ראויים, ולא ליצור "בית עשיר ובית עני".

מנגנונים לפתרון מחלוקות: החיים כהורים גרושים לא נגמרים עם חתימת ההסכם, הם רק מתחילים. בגלל זה חשוב שההסכם יכלול מנגנון ברור ומוסכם על שניכם לפתרון המחלוקות ביניכם. איך מדברים על נושא במחלוקת, איך מתקיימת השיחה או הפגישה, הסתייעות במומחים מתחומים רלוונטיים. חשוב שהמנגנון יעזור לכם להפריד את היחסים ביניכם מההורות המשותפת, ויאפשר לכם לשמוע אחת את השני, כדי שתוכלו להמשיך להיות הורים טובים לילדים שלכם, כמו שהייתם עד כה.

עריכת ההסכם ואישורו

לאחר שהגעתם להסכמות, מומלץ לפנות לעורך דין מומחה בתחום לצורך עריכת ההסכם. בהסכם גירושין, יש חשיבות גדולה לניסוח כדי לוודא שההסכם כולל בדיוק את מה שהסכמתם עליו, מנוסח באופן שלא יוצר בעיות, ולא חסרות סוגיות שלא התייחסתן אליהן.

לאחר החתימה יש לאשר את ההסכם בבית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני. מדובר בדיון קצר, במהלכו השופט או השופטת יוודאו כי אתם מבינים את ההסכם עליו חתמתם. אם תרצו לעדכן בעתיד את ההסכם בנושאים מהותיים, תצטרכו לעשות זאת בכתב ולהביא אותו לאישור מחודש בערכאה השיפוטית הרלוונטית. שינוי ההסכם שלא בהסכמה משותפת אפשרי, אבל רק בהתקיים נסיבות שמצדיקות זאת.

גירושין וקבלת הגט

אם אתם נשואים ורשומים במשרד הפנים, בשלב הבא תגישו בקשה משותפת לגירושין לבית הדין הרבני. תוכלו לבקש מבית הדין הרבני לאשר את הסכם הגירושין שלכם, או לצרף הסכם שאושר בבית המשפט לענייני משפחה ולבקש רק את סידור הגט. בית הדין יקבע לכם מועד לסידור הגט, ולאחריו תקבלו תעודת גירושין.

אם אתם ידועים בציבור, אין צורך לעבור בבית הדין הרבני, ואתם מפסיקים להיות ידועים בציבור מעצם הפרידה ביניכם. אם יש לכם תעודת זוגיות מטעם ארגונים כגון משפחה חדשה או הוויה, ואתם רוצים שהפרידה ביניכם תהיה ברורה ושיהיה רישום לגביה, עליכם לפנות לעורך דין ולהצהיר בכתב על הפרידה ביניכם. לאחר מכן יש להגיע למשרדי הארגון שהנפיק את התעודה, למסור אותה ואת התצהיר. שימו לב שכאשר מדובר בפרידה של ידועים בציבור, בניגוד לנשואים, כל אחד מהצדדים יכול להכריז על פרידה והיא תהיה תקפה מאותו רגע. אין צורך לקבל את הסכמתו של הצד השני.

עדכון מסמכים וגורמים רלוונטיים

לאחר הגירושין, צריך לעדכן את המסמכים הרלוונטיים למצב הנוכחי שלכם. שימו לב שאתם מעדכנים את כל קופות הגמל והקרנות שניתן לרשום בהן מוטבים, לגבי המוטבים הנוכחיים. לרוב בן הזוג יהיה רשום כמוטב, וייתכן שתעדיפו כי רק הילדים עצמם יהיו המוטבים. בנוסף, רצוי לעדכן את הצוואה שלכם, שכן סביר שגם היא כללה את בן הזוג לשעבר. ייתכן שתעדיפו שבן הזוג לשעבר לא יהיה זה שינהל את כספי העיזבון עבור ילדיכם המשותפים במקרה של פטירה, ובמקרה זה רצוי ליצור הקדש בצוואה.

יש גם לפנות למוסד לביטוח לאומי ולרשות המסים, ולוודא שהסטטוס החדש שלכם מעודכן, לצורך קבלת הטבות כגון נקודות זיכוי במס ומענק לימודים עבור הילדים.

החיים החדשים כהורים בנפרד

אתם עתידים לגלות שגם לאחר הגירושין, אי אפשר באמת להיפרד מבן הזוג. אתם נשארים הורים בנפרד, והתקשורת ביניכם תהיה תכופה ביותר, בוודאי אם הילדים שלכם צעירים. לכן, חשוב שתעשו מאמצים לנהל את התקשורת ביניכם באופן מכבד ותגלו נכונות ורצון טוב. זה לא תמיד קל, לפעמים זה קשה מאוד. אבל בטווח הארוך זה ישתלם לכם ולילדים.

אל תחששו לפנות לייעוץ רגשי ולייעוץ מקצועי. התקופה של אחרי הגירושין יכולה להיות קשה לכל המשפחה, ולילדים בפרט. אם יש צורך, פנו להדרכת הורים, לתיאום הורי ולייעוץ רגשי עבורכם, כדי שתוכלו לצלוח בשלום את התקופה הזאת ולהגשים את החיים הטובים יותר שביקשתם לעצמכם.

 מדריכים נוספים

המומחיות שלי

bottom of page