החוק לא מחייב מגשרים להיות עורכי דין, וגם לדעתי לא צריכה להיות חובה כזאת. לצערי היום אין לימודים מסודרים, הכשרה ודרישות בחוק כדי להיות מגשר משפחה שעובד באופן פרטי, ולכן כל אדם יכול לפעול כמגשר מטעם עצמו, במקרה הטוב לאחר שעבר קורס גישור. קיימות מדינות בעולם אשר מבינות כי הגישור הוא מקצוע לכל דבר, נפרד ממקצועות אחרים, אך בארץ זה לא המצב. מסיבה זאת, בין היתר, נוצר מצב בו תחום הגישור חסה שנים ארוכות תחת מקצוע עריכת הדין. אבל, אם נשים לב, נראה שהכישורים שנדרשים לאיש מקצוע כדי להיות מגשר מוצלח לא זהים לכישורים שנדרשים כדי להיות עורך דין מוצלח, ובמידה מסוימת, אפילו ההיפך.
מעורכי דין אנחנו מצפים לנהל את התהליך עבורנו, לקבל החלטות, להציב מטרות ולבחור את האסטרטגיה והטקטיקה, לייעץ ולדבר בשם הלקוח בתוך התהליך המשפטי. אנחנו מצפים מעורך הדין לפעול בקור רוח ורציונליות. אנחנו רוצים שהוא יאמין בעצמו וביכולת שלו לנצח, ושיפעל לטובת הלקוח שלו באופן חסר פשרות. ממגשר אנחנו מצפים כמעט להיפך.
מגשר צריך להיות ער לתהליכים הרגשיים העדינים של הגישור. מגשר אמור לאפשר לבני הזוג את השליטה בתהליך, כשהוא נמצא שם כדי להחזיק את המרחב ולאפשר לתהליך להתרחש בצורה מיטיבה. המגשר לא קובע את המטרות, ואלה נקבעות על ידי בני הזוג בתהליך הגישור, בהתאם לצרכים, לרצונות ולהשקפת העולם שלהם. אם התפקיד של עורך הדין הוא לדעת ולספק תשובות, התפקיד של המגשר הוא להרגיש נוח בתוך חוסר הידיעה, ולעזור לבני הזוג לגבש את הידיעה שלהם בעצמם, באמצעות תהליך הגישור. אנחנו רוצים שהמגשר יאמין בבני הזוג וביכולת שלהם לפתור את המחלוקות.
זה לא אומר שאין עורכי דין שעוסקים במקצוע והם גם מגשרים מצוינים - יש רבים כאלה - אלא שלא מתחייב שגישור מוצלח יתנהל על ידי עורכי דין דווקא, ולא על ידי מגשרים שמגיעים ממקצועות אחרים, כגון עובד סוציאלי, מדריך הורים וכו', כל עוד לאותו אדם יש התמחות והתמקצעות בגישור משפחתי וזוגי.
מתי עשוי להיות יתרון למגשר שהוא עורך דין?
עדיין, אפשר לראות שלאנשים רבים חשוב שהמגשרת או המגשר שלהם יגיעו מתחום עריכת הדין. אם חשוב לכם שהמגשר או המגשרת שלכם יהיו עורכי דין, כדאי לשים לב שמעבר להסמכה הרשמית, יש להם את הידע הרלוונטי לגישור בנושא שלכם, ובמקרה שלנו – גישור משפחה. עריכת דין הוא מקצוע מגוון וניתן למצוא עורכי דין שעוסקים בהתמחויות שונות – בנקאות, נדל"ן, דיני עבודה וכדומה. לדעתי האישית, אין יתרון מובנה לעורכי דין שהגיעו מהתחומים האלה על פני מגשרים שאינם עורכי דין. זה לא אומר שהם לא יכולים להיות מגשרים מעולים, בוודאי שכן, רק שבמקרים האלה, ההסמכה לא מעניקה כשלעצמה יתרון משמעותי.
מתי עשוי להיות יתרון למגשר שהוא עורך דין? אני מאמינה שהיתרונות של מגשרים שהם עורכי דין יכולים לבוא לידי ביטוי כשמדובר בעורך דין שהגיע מתחומי דיני המשפחה והמשפט המסחרי, שם הניסיון אכן עשוי לתרום גם לתהליך הגישור עצמו וגם לתוצאה - ההסכם. מי שמגיע מדיני משפחה מכיר לא רק את הפסיקה והחקיקה, אלא יודע להבין מה באמת חשוב בהסכם כדי למנוע סכסוכים עתידיים, איך הסעיפים השונים צריכים להיות מנוסחים כדי שהם יצליחו גם לייצר את התוצאה הרצויה וגם יהיו מקובלים על הערכאה המאשרת ובאופן כללי, איך נראים החיים בעולם של גירושין ואחרי גירושין, מה שיכול לתת ערך מוסף בהתייעצות המשותפת בתהליך הגישור.
בנוסף, משום שבסופו של דבר, הסכם גירושין או הסכם ממון הם הסכמים שמכילים רכיבים "מסחריים", שיכולים לעיתים להיות מורכבים מאוד, חשוב לבחור מישהו שיש לו ניסיון בעריכת הסכמים, בהבנה של מנגנונים מסחריים ואת הכישורים לנסח אותם במדויק, ללא מקום מיותר לפרשנויות או חסרים. נכון שבאותו הרגע, כשיש הסכמה, הדברים נראים מובנים מאליהם, אבל המציאות מלמדת (ואת זה יודע כל עורך דין לדיני משפחה), שבטווח הארוך, אם ההסכם לא מנוסח באופן סגור והרמטי, זה מתכון לסכסוכים. זה יכול לקרות כי בני הזוג באמת לא זכרו על מה הם הסכימו ויש מחלוקת, או כי יש סכסוך ומישהו מנסה לשפר עמדות ולנצל ניסוח לא מיטבי לטובתו.
לסיכום, אני מאמינה שאין חובה שמגשר יהיה עורך דין. קיימים מגשרים מקצועיים מצוינים שמעולם לא הוסמכו כעורכי דין, אשר עושים עבודה נהדרת, גם בתהליך הגישור וגם בעריכת ההסכם. לטעמי, חשוב לפנות למגשר או מגשרת שגישור הוא עיסוקם העיקרי, ולא מי שעוסקים בכך בתוך שלל של עיסוקים אחרים, ולמי שאתם מרגישים שאתם מתחברים אליו או אליה ברמה האישית. אם אתם כן מרגישים שחשוב לכם שהמגשר או המגשרת שלכם יגיעו מתחום עריכת הדין, תוודאו שהם מגיעים מההתמחויות הרלוונטיות לגישור, כדי שתוכלו באמת ליהנות מהיתרונות שהם מביאים איתם.
.
Comments