למשפחתיות ולזוגיות היתרונות שלהם, ורובנו שואפים לחיי משפחה, באופן זה או אחר. אבל אנחנו מכירים גם את הקושי שבדינמיקה המשפחתית. עם השנים, ועם הולדת הילדים, הזוגיות – שפעם הייתה מלאה פוטנציאל והתרגשות – הופכת לאט לאט לצל דהוי של עצמה.
בחיים המודרניים, כבר אין לנו את "הכפר" שדרוש כדי לגדל ילדים, וכל המעמסה של גידול הילדים והנטל הכלכלי מוטלת על בני הזוג בלבד. התוצאה היא שחיקה מתמשכת וזוגיות "מצומצמת". הזמן הזוגי האינטימי נדחק הצידה, השיחות נעשות רדודות, צפויות וטכניות. הרבה פעמים זוגות מסתובבים סביב מחלוקות שמצד אחד אינן נפתרות, ומצד שני אינן מניחות לבני הזוג וחוזרות וחוצצות ביניהם. החל מהשלב הזה, וביתר שאת בשלבים מאוחרים יותר, כאשר הילדים גדלים, הקריירה מתייצבת ואפשר לנשום – מישהו מבני הזוג מתחיל להרגיש את חוסר שביעות הרצון מהקשר. זוגות שההתרחקות ביניהם אינה מוחלטת ושהבסיס ביניהם עודנו קיים, ישתפו זה את זו בשלב מוקדם יותר בתחושות שלהם ויפנו לטיפול זוגי. עבור זוגות כאלה, שיש להם עוד "אוויר לנשימה", הטיפול הזוגי עשוי בהחלט להיות יעיל ומיטיב.
אבל למרבה הצער, בהרבה מקרים, ההתרחקות היא כזאת, שבן או בת הזוג שמ תחילים לחשוב על רעיון הפרידה לא משתפים בזמן אמת את בן/בת הזוג שלהם. הם "מתבשלים" לבד במשך חודשים ארוכים, ולפעמים אפילו שנים, וכשהם משתפים ברצון שלהם להיפרד, הם מרגישים שמבחינתם כבר כלו כל הקיצין. עבור זוגות כאלה, הטיפול הזוגי עלול להיות פחות מועיל. גם בשל מוטיבציה נמוכה של מי מבני הזוג, וגם בשל העובדה שטיפול הוא לרוב תהליך ארוך ומורכב. בסיטואציה כזאת, לבני הזוג, ובמיוחד לבן הזוג שמבקש להיפרד, פשוט אין את אורך הרוח להתמיד בתהליך, ללא גיבוי נוסף. זה מצער, כי בהחלט קיימת אפשרות שלבני הזוג יש עדיין פוטנציאל זוגי, והבחירה להתגרש היא לאו דווקא הבחירה הראשונה שהם רוצים לעצמם.
בנקודה הזאת יכול להיכנס תהליך של הסכם שלום בית ולחילופין גירושין. הסכם שלום בית ולחילופין גירושין - כשמו כן הוא - הסכם שמחולק לשני חלקים. חלק אחד הוא חלק הגירושין, שמסדיר באופן שלם ומלא את כל הסוגיות הרלוונטיות עבור בני זוג שמתגרשים, כולל רכוש, אחריות הורית כלכלית (מזונות), זמני שהות וכל מה שנחוץ כדי להסדיר את ההתנהלות המשפחתית שלכם אחרי הגירושין. החלק האחר הוא חלק שלום הבית. זה החלק שעוסק בצורה נרחבת בתנאים הנדרשים כדי לשקם את היחסים בין בני הזוג, באופן המלא ביותר, ויוצר עבורם למעשה את החוזה הזוגי החדש שלהם.
מה היתרון בהסכם שלום בית ולחילופין גירושין
היתרון הגדול של ההסכם טמון בשתי נקודות. הראשונה, ההזדמנות לפרוט לגורמים את כל מה שקשור לאורח החיים שלכם, כזוג וכמשפחה, ולערוך חוזה זוגי חדש. זה מאפשר לכם לעשות את המקסימום כדי להישאר ביחד, או לדעת שעשיתם הכל, ואם אתם נפרדים בכל זאת, יכול להיות שזאת הבחירה הנכונה עבורכם. העובדה שיחד עם הניסיון לשלום בית קיים גם שיח פתוח ומעשי על הגירושין, מאפשרת הרבה פעמים לבן הזוג שמעוניין בפרידה להתאזר בסבלנות ולתת לקשר ניסיון נוסף אמיתי.
יתרון נוסף טמון בכך שאת כל הסדרי הגירושין אתם עושים מתוך הרצון להישאר ביחד, מתוך הערכה וכבוד הדדי, וללא החרדה הגדולה שמעורר הליך הגירושין, ועלולה להשפיע על ההתנהלות וקבלת ההחלטות. התוצאה היא או שבאמת תצליחו לשקם את הזוגיות, לקבל החלטות מעשיות שישפרו את חייכם, או שתבינו שהדרך הזוגית שלכם אכן הגיעה אל סופה, אבל כבר יש לכם החלטות טובות ליום שאחרי, שיתנו לכם ולילדים שלכם ודאות ושקט נפשי.
מה זה הסכם שלום בית ובמה הוא שונה מטיפול זוגי?
הטיפול הזוגי הוא פרקטיקה שכוללת התערבויות טיפולית. לרוב מדובר בתהליך ממושך, תלוי בסוג הטיפול והמטפל/ת. מאידך, הסכם שלום הבית נועד להיות מאוד ממוקד ופרקטי. אנחנו לא "צוללים" למנגנונים הפסיכולוגיים שמפעילים אתכם ואת הבחירה שלכם זה בזו, אלא מקבלים כנתון את העובדה שאתם רוצים לתת לנישואין שלכם הזדמנות נוספת, שאתם מרגישים שיש לכם עדיין פוטנציאל זוגי ששווה להילחם עליו. בתהליך עריכת הסכם שלום בית, אנחנו מפרקים לגורמים מעשיים את כל מה שמפריע לכם והייתם רוצים לשנות, או את הדברים שחשובים לכם והייתם רוצים לשים עליהם את הדגש בקשר שלכם.
דוגמאות לסוגיות שעולות בהסכם שלום בית הן בין היתר, אופן התקשורת שלכם בזמן ריב; התנהלות כלכלית להווה ולעתיד; התנהלות מול הילדים; הגדרת המקום של המשפחה המורחבת; ניצול מיטבי של הזמן הזוגי כפי שהייתם רוצים; ושמירה על הזמן האישי הנחוץ לכם. כל נושא כזה מדובר לעומק, ואתם מקבלים החלטות מעשיות וביצועיות ביחד. נכון, לא תמיד קל להתרגל למשהו חדש, אבל ככל שמתאמצים יותר – כך זה נהיה יותר טבעי.
אני מאמינה שרוב האנשים שמחזיקים בהרגלים לא מועילים – תקשורת לקויה, תגובות קיצוניות וכדומה – לא עושים את זה כי הם מאמינים שזה בהכרח הדבר הנכון, אלא מסיבה הרבה יותר פשוטה: ככה הם התרגלו והם פשוט לא מכירים משהו אחר. הסכם שלום בית הוא הזדמנות בשבילכם לסגל ביחד כללים והרגלים חדשים, שמתאימים למי שאתם היום, מתוך הבחירה האישית והזוגית שלכם. זה לא תחליף לטיפול זוגי, אבל זה בהחלט יכול להוות חלק משלים – ומעשי מאוד – במאמץ הגדול והכן שאתם עושים עבור הקשר שלכם.
שאלות ותשובות - הסכם שלום בית
מה הוא הסכם שלום בית?
הסכם שלום בית הוא הסכם בעל תוקף משפטי ומחייב, שמטרתו העיקרית היא להביא לשלום בית ולשיפור ולשיקום חיי הנישואין והזוגיות בין בני הזוג, ויחד עם זה, לקבוע כבר באותו המועד מה יהיו ההסדרים במקרה ששלום הבית לא יצלח.
למי מתאים הסכם שלום בית ולחילופין גירושין?
הסכם שלום בית מתאים לבני זוג שיחסיהם נמצאים בצומת דרכים, והם מבקשים מצד אחד לתת לקשר ביניהם הזדמנות נוספת, ומצד שני לקבוע מראש כיצד תתנהל המשפחה שלהם אם הם יבחרו להתגרש.
מה כולל הסכם שלום בית?
הסכם שלום בית כולל מגוון חלקים ונושאים בהתאם להסכמות בני הזוג באשר לשיקום נישואיהם – הצהרות משותפות בנוגע למאמצים שבני הזוג מתחייבים לגלות, דרכי התקשורת ביניהם, אופני ניהול משק הבית, דרך חינוך הילדים, ועוד. בנוסף, כולל הסכם שלום הבית את כל מה שכולל הסכם הגירושין.
חתמנו על הסכם שלום בית ולחילופין גירושין, לכמה זמן ההסכם תקף?
אם אין הגדרת זמן אחרת בהסכם, ההסכם תקף עד למועד שבו הוא בוטל הוא נכנס לתוקף. כלומר, כל ההסכמות שהגעתן אליהן יישארו בתוקף כל עוד ההסכם לא בוטל בהסכמה או בהחלטת בית המשפט. לעתים יכול לחלוף זמן רב עד שהחלק של הגירושין ייכנס לתוקף, ככל שמציאות חייכם השתנתה ואתם חושבים שההסכמות כבר לא רלוונטיות, מומלץ לשבת שוב ולשנות אותן.
כיצד מאשרים הסכם שלום בית?
את ההסכם מאשרים בערכאה השיפוטית לבחירתכם, או בבית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הדתי בהתאם לדת שלכם (בית הדין הרבני עבור זוגות יהודים). ההסכם מקבל תוקף של פסק דין, בדומה להסכם גירושין ללא החלק של שלום הבית.
מה קורה אם מפרים הסכמות של שלום בית?
חשוב להגיד, לא כל ההסכמות של שלום הבית הן "אכיפות" במובן המשפטי. לא ניתן למשל לחייב אדם לצאת לדייט שבועי אם אין לו רצון בכך. מאידך, יכולות להיות הסכמות אכיפות, למשל אכיפה לתשלום פיצויים במקרה של הוכחת בגידה. עם זאת, אחד הדברים החשובים להבנה בהסכם שלום בית, הוא שבית המשפט הוא אף פעם לא המקום המתאים לנהל את מערכת היחסים ביניכם. בסוף הבחירה והאחריות וכיבוד ההחלטות הנוגעות לשלום הבית הן שלכם בלבד.
מה היתרונות בהסכם שלום בית ולחילופין גירושין?
אפשר להצביע על שני יתרונות עיקריים. הראשון הוא הנכונות שלכם "לצלול" לתוך הקשיים של הזוגיות ולפתור אותם כדי שתוכלו להמשיך ולהיות בני זוג ולהעניק למערכת היחסים . השני הוא ההזדמנות להגיע להסכמות בנוגע לגירושין, כאשר אתם עדיין ביחסים טובים ומכבדים, ללא המתח, הקושי והכאב שנלווה לעתים לגירושין ומקשה על בני זוג להגיע להסכמות טובות.
Comments