נישואין אזרחיים הם הליך נישואין שאינו מתקיים על פי כללי הדת, אלא על פי הדין האזרחי של המדינה בה נערכים הנישואין. יכולות להיות סיבות שונות לבחירה להינשא בנישואין אזרחיים מחוץ לארץ, הקשורות בין היתר בהעדפות בני הזוג ובאפשרויות שלהם למיסוד הקשר בישראל.
היכן ניתן להינשא בנישואין אזרחיים
לא ניתן להינשא בנישואין אזרחיים בישראל אלא רק מחוצה לה. החוק הישראלי מחייב את בני הדתות המוכרות להינשא בארץ בנישואין בהתאם לדת החלה עליהם. עם זאת, התפתחו בארץ מוסדות אלטרנטיביים לנישואין. מוסד אחד הוא הידועים בציבור, שמאפשר לבני זוג (בני כל הדתות וכל המינים) לקיים חיים כבני זוג לכל דבר, כאשר מעמד הזכויות והחובות שלהם זהה כמעט לחלוטין לנשואים. אפשרות נוספת ניתנת לבני זוג המוגדרים "חסרי דת", אפשרות זאת ניתנת רק לגבר ואשה, אשר שניהם אינם יהודים, מוסלמים, דרוזים או נוצרים, והמשמעות שלה מבחינה משפטית זהה לנישואים כמעט לכל דבר.
מדוע להינשא בנישואין אזרחיים
קיימות מספר סיבות שבגללן בני זוג בוחרים להינשא בנישואין אזרחיים. ראשית, מדובר בבני זוג שאינם מסתפקים במעמד הידועים בציבור וחשובה להם ההכרה הרשמית. אם מטעמים רגשיים ואם מטעמים פרקטיים. בתוך אלה עשויים להיות בני זוג שאינם יכולים להינשא בהתאם לדין הדתי החל עליהם, כגון בני זוג בני דתות שונות (יהודי ומוסלמית, נוצרי ודרוזית וכיו"ב), כהן וגרושה או בני זוג מאותו מין. לאלה יש אפשרויות שונות לנישואין אזרחיים המשתנות ממדינה למדינה. בנוסף, יש לא מעט זוגות שחשים רתיעה ממוסד הרבנות ומהנישואין הדתיים בישראל, ומבקשים לקשור את חייהם יחדיו בהליך שתואם יותר את אורחות חייהם ואמונותיהם.
איך נישאים בנישואין אזרחיים
ראשית יש לבחור את המדינה בה מבקשים להינשא, בהתאם לאפשרות הקיימות בה (למשל מדינות שמאפשרות נישואין של בני זוג מאותו מין), ובהתאם לנוחות של בני הזוג. יש לפעול בהתאם לדרישות של הרשויות המקומיות הרלוונטיות ולהמציא מראש מסמכים נדרשים, כגון אישור רווקות, תמצית רישום וכל מסמך אחר המבוקש.
איך רושמים בארץ נישואין אזרחיים
לאחר החתונה והחזרה לארץ, יש חובה על פי חוק לרשום את הנישואין במשרד הפנים. כדי לבצע את הרישום יש להגיע למשרד הפנים באיזור המגורים של בני הזוג עם תעודת הנישואין המקורית שניתנה על ידי הרשות המוסמכת שערכה את הנישואין (חתומה בחותמת אפוטסטיל), ותעודות זהות ודרכונים של בני הזוג. אם תעודת הנישואין אינה באנגלית, היא צריכה להיות מתורגמת ומאושרת בחתימת נוטריון. באותו מעמד ניתן לבחור האם לבצע שינויים בשם המשפחה.
האם יש הבדל בין נישואין אזרחיים לבין נישואין דתיים מבחינת זכויות וחובות
על בני זוג שנישאו בנישואין אזרחיים חלים החוקים האזרחיים, כגון חוק יחסי ממון בני זוג, שקובע את ההסדר הרכושי עבור זוגות נשואים, וכן דינים נוספים הנוגעים לזכויות וחובות בסוגיות מס, ביטוח לאומי ועוד. חשוב להדגיש שגם בנושאי ההורות והאפוטרופסות לילדים משותפים, אין הבדל בין זוגות אשר נישאו בנישואין אזרחיים לבין זוגות שהתחתנו בהתאם לדין הדתי. עם זאת, עשויים להתקיים הבדלים הנוגעים להוראות ספציפיות מתוך הדין הדתי, למשל כשמדובר בזוגות יהודים שנישאו בנישואין אזרחיים, האישה לא תהא זכאית למזונות אישה וכמובן שלא נערכת כתובה במועד הנישואין.
הסכם ממון לזוגות שנישאו בנישואין אזרחיים
כאמור, זוגות שנישאים בנישואין אזרחיים הם זוג נשוי לכל דבר ועניין מבחינת הרשויות האזרחיות של המדינה (כגון משרד הפנים, ביטוח לאומי וכיו"ב). לכן בני הזוג יכולים לחתום על הסכם ממון, ועליהם לאשר אותו כפי שמאשרים אותו זוגות נשואים – טרם מועד הנישואין יכולים בני הזוג לאשר אותו בבית המשפט לענייני משפחה או בפני נוטריון. האפשרות של אישור בפני בית הדין הדתי אינה קיימת לבני זוג הנישאים בנישואין אזרחיים.
איך מתגרשים בנישואין אזרחיים
זוגות בני אותה הדת, אשר היא מוכרת במדינה, ונישאו בנישואין אזרחיים, יתגרשו ברוב הפעמים בערכאה הדתית המוסמכת – בית הדין השרעי עבור מוסלמים, בית הדין הרבני עבור יהודים וכיו"ב. אם מדובר בבני זוג מאותו מין או בני דת מעורבת או חסרי דת, הגירושין מבוצעים בהליך הנקרא "התרת נישואין" שמתבצע בבית המשפט לענייני משפחה. לאחריו בני הזוג יהיו גרושים לכל דבר ועניין. בנוסף, קיימות מדינות שמאפשרות לבני זוג שהתחתנו בהן לבצע גם את הגירושין באותה מדינה, אך התנאים לכך משתנים ממדינה למדינה.
גישור לבני זוג שנישאו בנישואין אזרחיים
בכל מקרה של פרידה במקרה הזה, מומלץ לבני הזוג לפנות להליך גישור כדי לפתור ביניהם את המחלוקות בדרך הטובה ביותר, ולקבל את ההחלטות שהכי מתאימות להם ולילדיהם לעתיד החדש שלהם. כאמור, על זוגות נשואים אזרחים חלים החוקים האזרחיים של המדינה, לרבות חוק יחסי ממון בני זוג.
לסיכום
השאלה אם להינשא בנישואין אזרחיים, נישואין דתיים או לחיות ביחד כידועים בציבור, תלויה בנסיבות של בני הזוג, ובחשיבות שיש עבורם להכרה רשמית בנישואיהם (אל מול מוסד הידועים בציבור). כיום לא ניתן להינשא או להתגרש בישראל אלא בהתאם לדין הדתי החל על בני הזוג, ולכן זוגות לא מעטים בוחרים באפשרות של נישואין אזרחיים בחו"ל.