פעם היה מאוד ברור שכאשר מתגרשים, הבית מתפצל לשני בתים נפרדים. היום, לא מעט בעקבות יוקר המחייה ודיור בארץ, אפשר לראות עוד מודלים של מגורים אחרי פרידה. אחד מהם הוא הנסטינג.
נסטינג מתאר מצב שבו לילדים יש בית אחד קבוע, בדרך כלל בית המשפחה כפי שהיה עד הפרידה, וההורים מתחלפים ביניהם, כך שכל אחד מהם שוהה בבית בזמני השהות שלו עם הילדים. כאשר ההורים לא נמצאים בבית, יש להם סידור מגורים אחר, לרוב פשוט יותר וכזה שאינו צריך להיות מותאם לילדים. למשל מגורים אצל ההורים, יחידת דיור או דירה קטנה. בחלק מהפעמים ההורים מחזיקים ביחד גם את מקום הדיור החלופי, ושוהים בו לסירוגין.

למה נסטינג
כיום קיימות שתי סיבות עיקריות לנסטינג. הראשונה, היא הרצון של ההורים להימנע מטלטול חייהם של הילדים ככל האפשר, כדי שלא לבצע שינויים נוספים בחייהם.
הסיבה השנייה היא כלכלית. יוקר המחייה מקשה על הורים רבים לקיים מגורים ראויים לילדים בשני בתים נפרדים. לכן, הם מחזיקים בית אחד בשביל הילדים ושוהים עמם בהתאם לזמני השהות, ועבור עצמם הם מחזיקים בסידור מגורים אחר.
איך נראים סידורי המגורים בנסטינג?
בנסטינג כאמור, נשאר הבית הקבוע בו נמצאים הילדים כל הזמן, וההורים מתחלפים ביניהם בהתאם לזמני השהות. יש הורים שבוחרים לשכור ביחד בית חלופי עבור שניהם, שבו כל אחד מהם גר כאשר ההורה השני נמצא עם הילדים. יש הורים שבוחרים במקום מגורים חלופי נפרד עבור כל אחד מהם.
האם נסטינג הוא סידור מומלץ?
השאלה היחידה היא האם נסטינג הוא סידור שיכול להתאים עבורכם. בנסטינג הילדים זוכים לקביעות ואתם זוכים לחסכון כלכלי משמעותי. מצד שני, כאנשים מבוגרים, אין לכם מקום מגורים קבוע שהוא רק שלכם, ושלבן הזוג לשעבר אין בו נגיעה. הקשיים מתעוררים סביב תחושה של חוסר פרטיות, ויכוחים סביב ניהול משק הבית, וקושי לקיים מערכות יחסים חדשות משמעותיות. לפעמים, קשה לעשות את ההפרדה בין מה שהיה לפני הפרידה למה שהיה עכשיו, ויכול להיווצר מצב שאחד ההורה ממשיך להרגיש שהבית "שייך לו" באותה מידה כפי שהיה לפני הפרידה. במקרים כאלה אחד ההורים עשוי להגיע לבית הקבוע ללא תיאום, או להגיע לבית לקחת חפצים גם בזמני השהות של ההורה השני.
האם נסטינג הוא סידור זמני או קבוע?
בדרך כלל מדובר בסידור זמני, בין חודשים ספורים לשנה. הסיבה לכך היא כל הקשיים שתיארתי קודם לכן. אחרי הגירושין, יש רצון ברור ומובן מאליו לפתוח בחיים חדשים. לקיים מערכות יחסים משמעותיות נוספות, לזכות בפינה שקטה, ללא "מזכרות" מנוכחותו של בן הזוג לשעבר ומבלי לחלוק עימו דברים נוספים מעבר להורות המשותפת.
איך אפשר לגרום לנסטינג לעבוד?
בקצרה, נסטינג עובד רק כשהוא עובד. כלומר כל עוד הוא טוב לשניכם והיתרונות עולים על החסרונות. למה כדאי לשים לב כדי שנסטינג יעבוד:
כיבוד זמני שהות – אל תגיעו לבית הקבוע כשההורה השני שם, בוודאי לא בלי להודיע מראש. אם שכחתם משהו, תנסו להסתדר בלעדיו עד שתגיעו לשם. כשההורה השני נמצא עם הילדים בבית, באותו הזמן זה לא הבית שלכם, על כל המשתמע מכך. תכבדו את הזמן של ההורה השני ואת הפרטיות שלו, ואל תפתיעו אותו.
הגדרות ברורות של תחזוקת הבית הקבוע – בעצם כל מה שנוגע להתנהלות השוטפת בבית צריך להיות ברור ומוגדר ביניכם. דברים קטנים כמו כיור שנשאר מלא בכלים, מקרר ריק או כביסה שלא הוכנסה למייבש יכולים לפוצץ בקלות סידור נסטינג. שימו לב לשאלות באיזה מצב משאירים את הבית מבחינת סדר וניקיון; באחריות מי לעשות כביסה, לתלות ולקפל; מתי מבצעים קניות לבית ובאיזה תקציב.
יחסים טובים ותקינים – נסטינג דורש תקשורת מרובה, וגם יכולת לשאת את "ההוכחות" לנוכחותם של בני הזוג לשעבר. ככל שהגירושין קשים יותר לאחד הצדדים, כך יהיה קשה יותר להתמיד בתקופת הנסטינג.
בני זוג חדשים – כניסה של בני זוג חדשים לבית הקבוע, בוודאי לשינה, צריכה להיעשות בהסכמה ובתיאום ביניכם. בסופו של דבר אתם עדיין ישנים באותו חדש שינה ובאותה מיטה, וצריכים להרגיש עם זה בנוח.
זמניות – תנו לכל אחד מכם אפשרות לסיים את הנסטינג ברגע שהוא או היא ירצו. אי אפשר להכריח מישהו להתמיד בנסטינג כשזה גורם לכם לסבל. השאיפה היא שהחיים אחרי הגירושין, ואחרי הכאב, יהיו טובים ומאושרים ממה שהיו.